Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Opinie Menno van Hoven, 28 jan 11:00

Pijnlijk maar niet verrassend

0 0 Leestijd ongeveer

Met name speculatieve beleggers in cryptovaluta’s en technologie (in het laatste geval vooral de verlieslatende, geen dividend betalende hoek) krijgen in 2022 een enorme draai om de oren.

Zeker voor techaandelen is dat zeer pijnlijk na de gigantische sell-off in het laatste kwartaal van 2021. Er lijkt geen einde te komen aan de koersdalingen van de vaak ‘gehypte’ hoogvliegers van pakweg een jaar geleden, met uiteraard inflatie en daaraan gekoppelde (aanstaande) renteverhogingen als de bekende oorzaak.

Een aantal voorbeelden: Rivian Automotive (-38% in 2022), Bill.com Holdings (-37%), Moderna (-37%), The Trade Desk (-36%), HubSpot (-35%), Sprout Social (-34%), Roblox (-33%) en Cloudflare (-32%). Veel van deze bedrijven maken nog altijd geen winst en ondanks de enorme dreun op de beurs betalen beleggers nog altijd een (veel te) hoge prijs op basis van price/sales ratio.

Neem softwarebedrijf Bill.com, dat van een all time high van $348,50 in november zakte tot $156,00 in januari, maar desondanks nog altijd noteert tegen bijna 30 keer de verwachte omzet over 2022. Dat is bizar hoog, zeker voor een bedrijf dat de komende jaren nog grote verliezen blijft maken. Voor Cloudflare betalen beleggers ondanks een koersdaling van 60% vanaf de top eind november nog altijd 44 keer de verwachte omzet voor dit jaar. Op basis van de verwachte winst over 2023 (dit jaar maakt Cloudflare nog geen winst) is de k/w 6123. Met dat soort multiples moeten aandeelhouders serieus rekening houden met aanvullende koersdalingen voor deze zeer speculatieve aandelen.

Ook dividendaandelen onderuit

Toch zijn het niet alleen de hype-aandelen die hard dalen, want in 2022 zijn er voor het eerst ook veel echte dividendtoppers die verliezen van 20 tot 30% boeken in slechts drie weken tijd. In de Dividendportefeuille zien we dat onder meer bij Lifco (-24,6%) en Tecan (-21,0%). En er zijn nog veel meer dividendtoppers die in 2022 keihard onderuit gaan.

Ook dat is echter helemaal niet verrassend, want veel aandelen waren ronduit duur, met slechts enkele uitzonderingen als Bristol-Myers, Unilever en Agco. De sell-off in 2022 doet pijn, en ik kijk zelf ook liever even niet naar mijn portefeuille. Maar uiteindelijk komt het weer goed, mits je belegt in aandelen die een jaarlijks groeiend dividend betalen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!