Updates

Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen

EOG Resources | Olieproducent smijt met dividend

0 0 Leestijd ongeveer

Achter het aandeel EOG Resources schuilt een van de grootste olie- en gasproducenten ter wereld. Het bedrijf profiteert volop van de hogere prijzen en is qua dividend het beste jongetje van de klas, met enorme verhogingen en veel extra uitkeringen.

Voor de lange termijn zou ik nooit een olieaandeel (meer) tippen, maar voor de middellange en korte termijn is de sector momenteel nog steeds zeer interessant gezien de huidige inflatie en rentestand. Beleggers kiezen begin 2022 massaal voor defensieve, laag gewaardeerde aandelen met een hoog en sterk dividend. Anders dan in Europa, waar grote spelers als Shell, Equinor (het voormalige Statoil) en BP allemaal het dividend flink verlaagden, zijn er in de Verenigde Staten veel olie- en gasproducenten die het dividend in stand hielden. Het bekendste voorbeeld is Chevron, een dividendaristocraat die het dividend nu 34 jaar op rij heeft verhoogd, met in 2021 als laatste wapenfeit een 3,9% hoger dividend.

Bestaande olie- en gasvelden

Veel minder bekend is EOG Resources. Dit bedrijf wint in hoofdzaak olie en gas (in de Verenigde Staten), maar heeft daarnaast ook (offshore) activiteiten in onder meer Canada, Trinidad, de Noordzee, China en Oman. Verreweg het grootste deel van de omzet (bijna 98%) komt echter uit de VS, waar EOG een grote ‘onshore’ producent van gas is.

Al ver voor de coronapandemie richtte EOG zich voornamelijk op maximaal rendement uit bestaande olie- en gasvelden, in plaats van investeringen in nieuwe velden. Die strategie zou later ook door de meeste sectorgenoten worden gevolgd.

Aandeel EOG Resources kent ongekend dividend

De aandeelhouder staat op de eerste plaats bij EOG, dat het dividend al decennia op rij niet heeft verlaagd en juist de laatste vier jaar volop gas geeft. Zo werd het kwartaaldividend sinds 2018 verhoogd van $0,17 naar $0,75 per aandeel. In 2021 ging het dividend met maar liefst 100% omhoog, voorafgegaan door verhogingen van 30% in 2020, 2019 en 2018. Dat is ongekend. Bovendien werd in 2021 twee keer een speciaal dividend uitgekeerd voor in totaal $3,00 per aandeel.

De schuldenvrije balans en royale vrije kasstroom van zo’n $10 per aandeel staan garant voor nog veel meer dividendvuurwerk de komende jaren. Het aandeel EOG is koopwaardig.

Aandeel EOG Resources kerngegevens

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!