Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Wolters Kluwer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Wolters Kluwer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Dividend Menno van Hoven, 24 jan 17:25

Blik op dividend | ASML en een Aristocrat verhogen

0 0 Leestijd ongeveer

In Europa begint door het cijferseizoen de dividendstroom op gang te komen. In Nederland is alleen ASML met nieuws gekomen. Ook in de VS is het rustig, maar maakten toch enkele grote namen een hoger dividend bekend.

ASML | De Chipmachinemaker trapte traditiegetrouw af in Nederland, met wederom zeer positief nieuws over het dividend. Dat wordt op jaarbasis verdubbeld naar €5,50 per aandeel. Nadat eerder een interim-dividend van €1,80 was uitgekeerd, volgt dit voorjaar een slotdividend van €3,70 per aandeel. Dat is bijna 140% meer ten opzichte van een jaar eerder.

Qua dividendgroei kan geen enkel aandeel in Nederland, en ook internationaal, tippen aan de semiconductorreus, die dankzij de enorme verhoging het dividendrendement ziet oplopen tot 0,9%. De ex-dividenddatum moet nog bekend gemaakt worden. Het aandeel ASML in 2022 net als veel sectorgenoten slecht begonnen met een koersdaling van 11,5% tot €625.

Investor AB

De Zweedse investeringsmaatschappij Investor AB, een van de grootste aandelen in Scandinavië op basis van beurswaarde, wil over boekjaar 2021 in totaal SEK4,00 per aandeel uitkeren. Zoals veel Zweedse aandelen stapte ook Investor AB enkele jaren geleden over van een jaarlijkse op een halfjaarlijkse uitkering. Beleggers krijgen eerst een interim-dividend van SEK3,00 (4 mei ex-dividend) en later dit jaar nog een slotdividend van SEK1,00 (ex-dividend 4 november).

Het dividendrendement van het aandeel Investor AB, dat grote belangen heeft in beursgenoteerde bedrijven als ABB, Ericsson, Atlas Copco en AstraZeneca, is 2% bij een koers van SEK205. Dit jaar verloor het aandeel  ruim 10% in Stockholm.

Consolidated Edison

Dividend Aristocrat Consolidated Edison verhoogt het dividend in 2022 voor het 48ste jaar op rij. Aandeelhouders in het nutsbedrijf dat New York van stroom voorziet, krijgen er 1,9% meer bij.  Consolidated Edison zegt vast te houden aan het dividendbeleid dat uitgaat van een payout ratio van 60 tot 70% van de aangepaste winst per aandeel. Het dividendrendement blijft met 3,8% relatief hoog. Het Hoogdividendportefeuille-aandeel daalde in 2022 bijna 4% en doet het daarmee relatief gezien gewoon goed.

Blackrock

Vermogensbeheergigant Blackrock, bekend van de vele populaire ETFs, beloont aandeelhouders met ruim 18% meer dividend in 2022. Het kwartaaldividend gaat naar $4,88 per aandeel en geeft een dividendrendement van 2,3%. Blackrock, dat volop profiteert van de stijgende beurskoersen de laatste jaren, verhoogde het dividend de afgelopen jaren telkens met dubbele cijfers.

Lennar

Huizenbouwer Lennar Corporation verhoogt het dividend met 50% naar 37,5 cent per aandeel. Het is de eerste dividendverhoging sinds 2020 voor Lennar, dat een dividendrendement van 1,4% heeft. Het aandeel Lennar heeft, in lijn met de groeiende huizenmarkt en aanhoudende vraag naar nieuwe woningen, een uitstekende periode op de beurs achter de rug. In 2021 steeg de koers met 52%, in 2020 ging het aandeel met 37% omhoog en in 2019 met 43%. In 2022 nemen aandeelhouders vooralsnog winst met een koersdaling van 18%. Naast dividend koopt Lennar, dat een beurswaarde van bijna $30 mrd heeft, jaarlijks ook eigen aandelen in.

Viatris

Farmaceut Viatris, dat ontstond door de fusie van Pfizers divisie Upjohn met Mylan, verhoogt voor het eerst het dividend. Beleggers krijgen er 9% bij met een nieuw kwartaaldividend van $0,12 per aandeel. In 2021 begon Viatris, dat merk- en generieke geneesmiddelen en biosimilars maakt, met het uitkeren van dividend. Het aandeel doet het in 2022 uitstekend met 8,2% koerswinst. Het dividendrendement is 3,3% tegen slechts 3% voor voormalig moederbedrijf Pfizer. Bovendien verhoogt Pfizer, dat in 2022 juist 8,5% inlevert in New York, het dividend de laatste jaren nauwelijks.

Royalty Pharma

Ook het eind vorig jaar getipte Royalty Pharma, de grootste koper wereldwijd van royalties van medicijnen van farmaceuten, stelt niet teleur met een dividendverhoging van 12% tot $0,15 per kwartaal. Dit volgt op een verhoging van ruim 13% in 2021. Royalty Pharma veerde vorig jaar tijdelijk op na het nieuws dat Warren Buffett een belang had genomen in het relatief nieuwe bedrijf. Bij een koers van $39,31 is het dividendrendement 2%. Het aandeel Royalty Pharma doet het relatief goed met een kleine koersdaling van 1,4% in 2022.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.