Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden

Research Affiliates | Portefeuille spreiden met reële activa

0 0 Leestijd ongeveer

Research Affiliates adviseert beleggers hun portefeuilles op langduriger inflatie in te richten. De analisten adviseren beleggers te spreiden met meer reële activa zoals vastgoed en grondstoffen.

De oplopende de inflatie in de westerse wereld komt niet als een verrassing voor onderzoeksbureau en beleggingsconsultant Research Affiliates. Om de economische pijn van de coronapandemie te verlichten hebben westerse overheden begrijpelijkerwijs het stimulerend monetair- en begrotingsbeleid op elkaar afgestemd.

Het gevolg was dat geld op bankrekeningen werd bijgeschreven die niet door hogere belastinginkomsten werden gedekt. Het logische gevolg, aldus Research Affiliates, was een combinatie van enorme stijgingen van begrotingstekorten, staatsschuld en vervolgens ook van de inflatie.

Schuldniveau bbp

In de G7 (Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Canada, Japan en Italië) is het totale schuldniveau als percentage van het bbp (bruto binnenlands product) in de laatste 25 jaar verdubbeld. Terwijl het gemiddelde in 1995 nog ruim 80% betrof, waren de schulden in 2020 opgelopen tot 160%.

De scherpste stijging van de schuldenlast vond echter in 2021 plaats. Deze overtrof zelfs de stijging van 14% gedurende de wereldwijde economische crisis in 2008 en 2009. Ook de overheidstekorten van de G7-landen passeren de niveaus van de crisis van 2008 en 2009 ruimschoots.

Politiek gif

In de periode van 25 jaar voor 2020 lag het gemiddelde overheidstekort in de G7 rond de 3% van het bbp. Dit is in 2021 meer dan verdrievoudigd tot gemiddeld 10%, variërend van 4% in Duitsland tot 15% in de Verenigde Staten. De hierdoor veroorzaakte inflatie is een politiek gif omdat het de koopkracht van de kiezers aantast. Het beteugelen van de inflatie is echter niet eenvoudig, waarschuwt Research Affiliates. Een strikter monetair beleid alleen in niet voldoende, daarvoor zijn de schulden te hoog. De G7-landen kunnen zich simpelweg geen rente veroorloven die boven de huidige inflatie ligt.

Het verhogen van de belastingen is ook geen al te aantrekkelijk politiek alternatief. Aanhoudende inflatie kan voor politici daarom misschien wel een heel geschikte manier zijn om de reële waarde van de excessieve staatsschuld terug te dringen.

Reële activa (gebruiken)

Research Affiliates stelt beleggers dan ook voor hun portefeuilles op dit inflatieregime in te richten. Dat betekent in de praktijk het terugbrengen van posities in de meer gangbare aandelen en vooral rentegevoelige groei-aandelen en de portefeuille meer te spreiden naar reële activa.

Research Affiliates noemt onder meer te beleggen in vastgoed, grondstoffen en aandelen van grondstofproducenten. Het onderzoeksbureau suggereert zelfs om van de lage reële rente gebruik te maken om aankopen te financieren van reële activa – zoals vastgoed – waarvan de prijzen met de inflatie mee stijgen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.