Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen

Bank of America | De winnaars en verliezers energieprijzen

0 0 Leestijd ongeveer

De ontwikkeling van de energieprijzen in Europa is ongekend. Zo is volgens Bank of America Merrill Lynch (BofAML) de gasprijs in één jaar tijd met 400% gestegen en ligt de elektriciteitsprijs mede als gevolg van de gestegen gasprijs ruim 300% hoger dan een jaar eerder.

Deze stijgingen kennen zowel verliezers als winnaars. Allereerst de verliezers. Zowel de huishoudens als de industriële grootverbruikers gaan er dit jaar flink op achteruit. Voor een Europees huishouden verwacht BofAML voor eind 2022 een energierekening van gemiddeld €1850, een stijging van €650 ten opzichte van 2020. Ook de Europese industrie gaat de hogere energieprijzen voelen.

De bank schat dat industriële verbruikers over 2021 al 15% meer voor gas en 20% meer voor elektriciteit moeten afrekenen. Over dit jaar moet de Europese industrie rekening houden met prijsstijgingen van 70% voor elektriciteit en maar liefst 100% voor gas.

De grote winnaars zijn de aandelen van onder andere nutsbedrijven en de olie- en gassector. Aanhoudend hoge stroomprijzen zijn uiteraard gunstig voor – koopwaardige – nutsbedrijven als Engie, RWE en Iberdrola. Maar dat geldt vooral voor de jaren 2023 e 2024, als de nutsbedrijven de hogere prijzen via nieuwe derivatencontracten kunnen vastzetten, stelt BofAML.

Op de korte termijn moet bovendien rekening gehouden worden met eventueel overheidsingrijpen op de energiemarkt, zoals onlangs in Spanje, en met onverwachte verliezen op derivaten die nutsbedrijven gebruiken om schommelingen in energieprijzen af te dekken.

Gas- en olie

Onder de gas- en olieaandelen lijken de winnaars vooralsnog Equinor, TotalEnergies, Royal Dutch Shell en Gazprom te zijn. Voor deze aandelen met relatief grote gasactiviteiten hanteert BofA ML een koopadvies. Mede door slinkende gasvoorraden voorziet Bank of America in 2022 vooralsnog geen daling naar het prijsniveau van begin 2021.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.