Updates

Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen

Bank of America | De winnaars en verliezers energieprijzen

0 0 Leestijd ongeveer

De ontwikkeling van de energieprijzen in Europa is ongekend. Zo is volgens Bank of America Merrill Lynch (BofAML) de gasprijs in één jaar tijd met 400% gestegen en ligt de elektriciteitsprijs mede als gevolg van de gestegen gasprijs ruim 300% hoger dan een jaar eerder.

Deze stijgingen kennen zowel verliezers als winnaars. Allereerst de verliezers. Zowel de huishoudens als de industriële grootverbruikers gaan er dit jaar flink op achteruit. Voor een Europees huishouden verwacht BofAML voor eind 2022 een energierekening van gemiddeld €1850, een stijging van €650 ten opzichte van 2020. Ook de Europese industrie gaat de hogere energieprijzen voelen.

De bank schat dat industriële verbruikers over 2021 al 15% meer voor gas en 20% meer voor elektriciteit moeten afrekenen. Over dit jaar moet de Europese industrie rekening houden met prijsstijgingen van 70% voor elektriciteit en maar liefst 100% voor gas.

De grote winnaars zijn de aandelen van onder andere nutsbedrijven en de olie- en gassector. Aanhoudend hoge stroomprijzen zijn uiteraard gunstig voor – koopwaardige – nutsbedrijven als Engie, RWE en Iberdrola. Maar dat geldt vooral voor de jaren 2023 e 2024, als de nutsbedrijven de hogere prijzen via nieuwe derivatencontracten kunnen vastzetten, stelt BofAML.

Op de korte termijn moet bovendien rekening gehouden worden met eventueel overheidsingrijpen op de energiemarkt, zoals onlangs in Spanje, en met onverwachte verliezen op derivaten die nutsbedrijven gebruiken om schommelingen in energieprijzen af te dekken.

Gas- en olie

Onder de gas- en olieaandelen lijken de winnaars vooralsnog Equinor, TotalEnergies, Royal Dutch Shell en Gazprom te zijn. Voor deze aandelen met relatief grote gasactiviteiten hanteert BofA ML een koopadvies. Mede door slinkende gasvoorraden voorziet Bank of America in 2022 vooralsnog geen daling naar het prijsniveau van begin 2021.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.