Updates

Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen

CMC | Aandeel nog altijd opvallend laag gewaardeerd

0 0 Leestijd ongeveer

Het Amerikaanse Commercial Metals Company profiteert van gestegen prijzen. De lage waardering van dit cyclische aandeel maakt het nog steeds aantrekkelijk.

Commercial Metals Company (CMC), in mei vorig jaar getipt, heeft in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar records gebroken: de hoogste ebitda ooit en de hoogste nettowinst ooit. De kwartaalomzet van $2,0 mrd lag weliswaar iets lager dan in het kwartaal daarvoor, maar was toch 42,4% hoger dan het eerste kwartaal van boekjaar 2021.

Prijzen en volumes

De drijvende kracht achter de omzetgroei zijn de gestegen prijzen. De verkoopprijzen van staalproducten zijn met 88,5% gestegen, terwijl de grondstofkosten met 67,2% zijn opgelopen. De volumes lagen in dit kwartaal echter lager. Dat is zowel goed als slecht nieuws: het is natuurlijk nooit goed nieuws als er minder van de producten wordt gekocht. Het goede nieuws is dat de er bij mindere volumes heel goede financiële resultaten worden behaald. Daar komt nog bij dat de bouwactiviteit in de VS en Europa de komende jaren waarschijnlijk sterk zal blijven. Bij bijvoorbeeld infrastructuur en woningbouw ligt er heel wat werk te wachten.

Het aandeel CMC is nog altijd opvallend laag gewaardeerd. Op basis van de winst per aandeel (wpa) van vorig jaar ($3,38) is de k/w  iets minder dan 11. Dit jaar lijkt de wpa een stuk hoger uit te komen. De wpa in het eerste kwartaal alleen al was $1,90. Daarvan is weliswaar $0,28 afkomstig van een belastingvoordeel, maar ook zonder dat voordeel is de wpa drie keer zo hoog als een jaar eerder.

De verwachting van het bedrijf is dat de resultaten in het tweede kwartaal vergelijkbaar zullen zijn met die van het eerste. Dat zou een wpa van ongeveer $3 kunnen betekenen na een halfjaar. Het is daarom niet heel gek om een wpa van $4,50 of $5,00 te verwachten voor het hele boekjaar. Op basis van zo’n getal is de k/w 7 à 8.

Aandeel CMC blijft koopwaardig

Verder is de financiële positie prima. De nettoschuld is minder dan één keer de ebitda, en daar komt nog bij dat dit bedrijf tot op heden profiteert van het inflatiepeil. Beleggers die bang zijn voor inflatie, kunnen met dit aandeel hun portefeuille versterken. Een minpunt is dat het bedrijf nog altijd cyclisch is, en daardoor niet snel een hele hoge waardering zal krijgen. Op de huidige waardering is dit echter zeker geen probleem. Het advies voor het aandeel CMC blijft ‘kopen’.

CMC
In $ mln kw.1 ’22 kw.4 ’21 kw.3 ’21 kw.2 ’21 kw. 1 ’21
Omzet 1981,8 2030,6 1845,0 1462,3 1391,8
Nettowinst 232,9 152,3 130,4 66,4 64,1
Wpa (in $) 1,90 1,24 1,07 0,55 0,53

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!