Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Commentaar Johan Brinkman, 16 dec 2021 09:00

Mooi beleggingsjaar met zwarte rand

0 0 Leestijd ongeveer

In de gecombineerde papieren editie van de weken 50/51/52 kijken wij meer dan in andere jaren alvast vooruit naar het nieuwe jaar, maar uiteraard ontkomen we ook niet aan een terugblik op de afgelopen twaalf maanden.

Net als 2020 was 2021 een jaar dat ons lang zal bijblijven, helaas wederom vooral om negatieve redenen. De pandemie en de wereldwijde klimaatproblemen beheersten het nieuws en zeker de corona-ontwikkelingen bepaalden voor een belangrijk deel het sentiment op de financiële markten.

In deze onzekere tijden was er voor beleggers wel een belangrijke opsteker: de mix van optimisme over de bestrijding van corona, de stimulerende maatregelen van overheden en centrale banken, en de onstuimige economische groei in Europa en de Verenigde Staten bezorgden goed gespreide aandelenbeleggers net als vorig jaar fantastische rendementen. Zo doorbrak de AEX dit jaar voor het eerst in de geschiedenis de grens van 800 punten en zette de breed samengestelde Amerikaanse S&P500 vorige week nog maar weer eens een nieuwe recordstand in de boeken.

Wat betekent een nieuwe golf voor beleggers?

Maar ondanks dus opnieuw een buitengewoon goed beleggingsjaar, is de stemming momenteel beduidend minder opgewekt dan eind vorig jaar. Het toenmalige optimisme over het effect van grootschalige vaccinaties heeft plaatsgemaakt voor het besef dat de strijd tegen telkens nieuwe varianten van het coronavirus zwaar en langdurig zal zijn. Voor beleggers is daarbij vooral de vraag wat de effecten van weer een nieuwe golf zullen zijn op de economie en – vooral – hoe centrale banken zowel de economie willen blijven ondersteunen als de steeds verder oplopende inflatie willen terugdringen.

Desalniettemin zijn wij optimistisch over volgend jaar. Zowel onze zeven voorbeeldportefeuilles als onze Koerswijzer bevatten tientallen aandelen en ETF’s waarmee u in onze ogen óók in 2022 een positief rendement kunt behalen. Deze week publiceren wij ook een artikel over de beste beleggingsfondsen voor de komende twaalf maanden en het eerste nummer van 2022 zal helemaal bol staan met tips voor het nieuwe beleggingsjaar.

Zoals ieder jaar verschijnt het magazine van Beleggers Belangen in december twee weken niet, maar op onze website en in onze nieuwsbrief blijven wij u uiteraard dagelijks op de hoogte houden van de actuele beursontwikkelingen en adviezen. Ook blijven wij in deze periode de vragen op ons forum beantwoorden. Namens al mijn collega’s wens ik u fijne kerstdagen toe.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!