Updates

Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Analisten Christian Slagter-Koster, 27 nov 2021 09:00

Invesco | Goud blijft beste inflatiehedge

0 0 Leestijd ongeveer

Is goud zijn eeuwenoude rol als hedge tegen instabiliteit en onzekerheid aan het verliezen aan de cryptomunten? Invesco vindt van niet.

De goudprijs blijft al langere tijd achter bij de stijgende inflatie. Volgens Invesco liggen hier verschillende redenen aan ten grondslag.

  1. De meeste centrale banken zijn al begonnen met het normaliseren van hun beleid. Het herstel van de economische groei kan, samen met het afbouwen van het opkoopprogramma door centrale banken en een hogere beleidsrente, leiden tot hogere rendementen. Daardoor zal de aantrekkingskracht van goud als renteloze belegging naar verwachting afnemen.
  2. Volgens Invesco hebben centrale banken in het verleden meermaals extreme staatsrisico’s beperkt. Denk aan de wereldwijde financiële crisis en de coronapandemie. Momenteel pakken ze de dreiging van een hogere inflatie aan, waardoor goud minder in trek is als verzekering tegen mogelijke risico’s als ernstige deflatie of ongecontroleerde inflatie.
  3. Een groot deel van de huidige inflatiedruk kan het gevolg zijn van de aangetrokken vraag en het achterblijvende aanbod, waardoor er tekorten zijn ontstaan. Een verkrapping van het monetaire beleid zal deze tekorten waarschijnlijk niet oplossen en kan zelfs de broodnodige investeringen van de aanbodzijde afremmen, investeringen die volgens Invesco kunnen helpen om de inflatie onder controle te houden. Daarbij wijzen de analisten erop dat de geopolitieke spanningen niet escaleren dankzij dialoog en gedeelde belangen, zoals stabiliteit en het beperken van klimaatrisico’s.

Crypto geen alternatief voor goud

Cryptomunten hebben intussen de wind in de zeilen, maar Invesco vindt ze als inflatiehedge nog geen alternatief voor goud. In tegenstelling tot goud, worden cryptovaluta’s in veel landen namelijk nog niet op grote schaal gebruikt. Zo zijn veel centrale banken, die in de afgelopen jaren de vraag naar goud stuwden, niet in staat of bereid om cryptovaluta’s te kopen. Bovendien denkt Invesco dat de aantrekkingskracht van cryptomunten minder voortkomt uit de angst voor inflatie dan uit het innovatieve karakter ervan.

Invesco is van mening dat digitale valuta wellicht ook beter geschikt zijn voor belasting- of regelgevings-toepassingen dan de goudmarkt, waar centrale banken en doorsnee beleggers de boventoon voeren. Tot slot vindt Invesco dat centrale banken onvoldoende macht hebben om te kunnen bepalen of in een echte geopolitieke crisis goud een veiligere haven is dan cryptovaluta’s.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.