Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Opinie Koen Lauwers, 12 nov 09:00

Cryptovaluta’s beter dan goud?

0 0 Leestijd ongeveer

Obligaties zijn een goede keuze in een periode van lage inflatie of deflatie. Liquiditeiten zijn nodig als veiligheidsbuffer en om te kunnen inspelen op beleggingskansen. Aandelen doen het gemiddeld gesproken goed tijdens periodes van stabiele economische groei.

Dit lijkt allemaal logisch, maar wat is de beste keuze in een inflatoire omgeving? In de geesten van veel investeerders is goud nog de ultieme inflatiebescherming. Daarbij wordt verwezen naar de jaren ’70 van vorige eeuw, het inflatiedecennium bij uitstek. In die periode werd een troy ounce goud ruim 20 keer duurder.

Goud of crypto’s?

Nu de inflatie weer de kop opsteekt, is het maar de vraag of een goudbelegging nog steeds de beste keuze is. Volgens miljardair Paul Tudor Jones in elk geval niet. De investeerder is van mening dat cryptovaluta’s de rol van inflatiehedge hebben overgenomen van goud. De cijfers lijken hem alvast gelijk te geven. De meest liquide van alle cryptovaluta’s noteren tegen recordkoersen, terwijl goud ruim onder de nominale recordkoers van augustus 2020 ($2089) staat. In reële termen is het verschil nog groter, want de top uit 1980 ($821) komt overeen met $2900 in dollars van vandaag.

Maar kun je een belegging met een monetaire geschiedenis van 6000 jaar en een digitale munt wel met elkaar vergelijken? Investeerder Mark Mobius meent van niet. Hij omschrijft cryptovaluta’s als een religie, eerder dan een investering. Nassim Nicholas Taleb, auteur van bestseller The Black Swan, wijst erop dat velen in de financiële wereld het succes van de bitcoin als digitale munt verwarren met het succes ervan als speculatieve investering. Dit zijn twee verschillende zaken.

Gedecentraliseerde activa

Goud en cryptovaluta’s hebben met elkaar gemeen dat het beide gedecentraliseerde activa zijn. Ze worden in tegenstelling tot alle fiat-valuta’s niet uitgeven door een centrale bank. Er kunnen oneindig veel dollars of euro’s of yens bij komen, maar bij goud blijft de aangroei beperkt tot de jaarlijkse mijnproductie. Ook bij een aantal cryptovaluta’s garandeert het achterliggende algoritme dat er slechts een beperkt aantal in omloop zullen komen.

Maar net zoals er papiergoud bestaat (termijncontracten en afgeleide producten) worden er ook derivaten op crypto’s ontwikkeld. Er is dus meer nodig dan een periode van enkele jaren om cryptovaluta’s als inflatiebescherming superieur te verklaren aan goud.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.