Updates

Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Opinie Jeroen Boogaard, 21 okt 12:20

Prijskracht | Winnaar of winstwaarschuwing

0 0 Leestijd ongeveer

Het nieuwe cijferseizoen breekt los. In aanloop naar de publicatie van de derdekwartaalcijfers hebben analisten hun verwachtingen verlaagd. Toch neemt de kans op winstwaarschuwingen toe.

De consensus voor Europese bedrijven is een winstgroei van 34% vergeleken met het derde kwartaal van vorig jaar. Voor Amerikaanse bedrijven wordt een gemiddelde winststijging van 28% voorzien. Zoals meestal zullen de consensusramingen wel gehaald worden, zeker nu de prognoses zijn verlaagd.

Bedreiging voor de marges

Toch neemt de kans op winstwaarschuwingen toe. Bedrijven kampen met sterk gestegen energie- en transportkosten, terwijl ook de lonen in de lift zitten. Dit vormt een bedreiging voor de winstmarges. Zo maken personeelskosten circa een kwart uit van de omzet van de bedrijven in de S&P500. Stijgen de lonen met 1 procentpunt, dan daalt de winst per aandeel van deze index met gemiddeld 1,3%, berekent zakenbank UBS.

In de transportsector valt de winst zelfs met 6% terug. Ook de retail, autosector en kapitaalgoederen zijn relatief gevoelig voor loonstijgingen. De hogere transportkosten doen juist het meeste pijn in de sectoren non-food retail, duurzame consumentengoederen en supermarkten.

De winnaars

In deze omgeving wordt ‘pricing power’ belangrijk. Alleen bedrijven met voldoende prijskracht kunnen de gestegen inputkosten en personeelslasten doorberekenen aan hun klanten via hogere prijzen. Aandelen van deze bedrijven zullen de komende tijd waarschijnlijk de winnaars zijn op de beurs. Nadat de Amerikaanse inflatie zes maanden boven de 3% bivakkeerde (zoals nu het geval is) presteerden aandelen met een sterke pricing power in de daarop volgende twaalf maanden gemiddeld 20% beter dan aandelen met een zwakke pricing power, aldus UBS.

De sterkste outperformance doet zich volgens de Zwitserse zakenbank voor in de gezondheidszorg, materialen, communicatie en consumentensectoren. Voor energie, nutsbedrijven en financiële waarden is prijskracht minder belangrijk.

Favorieten

Onder de Amerikaanse topfavorieten van UBS met een sterke prijskracht behoren Nike, Coca-Cola, Apple, Salesforce.com, Danaher, CME Group en Charter Communications. Stuk voor stuk bedrijven met een ijzersterke marktpositie en merknaam en stabiele winstmarges. Bovendien profiteren ze van een goede eindvraag.

In de komende kwartalen zullen we ook zien welke Nederlandse ondernemingen over prijskracht beschikken. De chipbedrijven zullen wat dat betreft niet teleurstellen. Maar ook bedrijven als Wolters Kluwer, Heineken, Aalberts, KPN en WDP staan volgens mij sterk in hun schoenen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!