Updates

Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Actueel Menno van Hoven, 20 okt 11:05

Beurzen Vandaag | Cijferregen met onder andere ASML, Akzo en Nestlé

0 0 Leestijd ongeveer

Het cijferseizoen is losgebarsten. Onder meer ASML, Akzo Nobel, het Franse luxebedrijf Kering en de Zwitserse reus Nestlé kwamen met resultaten over het derde kwartaal.

De AEX noteerde zo’n 0,2% hoger in de ochtendhandel op 804 punten, volgend op een voorzichtige opening op minder dan 800 punten. De cijfers stromen binnen, met in Nederland voorbeurs onder meer ASML en Akzo Nobel, die met resultaten over het derde kwartaal kwamen en daarop beide werden afgestraft door beleggers.

Akzo en ASML

ASML verloor 1,6% na een recordkwartaal waarin een omzet van €5,24 mrd werd gerealiseerd bij een brutowinst van €2,71 mrd, met dank aan de grote vraag uit de sector die nog altijd te kampen heeft met chiptekorten. De lagere beurskoers vandaag is volgens analisten het gevolg van de outlook. Die stelde wat teleur met een verwachte omzet in het vierde kwartaal van €4,9- €5,2 mrd. De consensus lag gemiddeld 3,5% hoger voor het laatste kwartaal van 2021. Positief is wel dat ASML het dividend met 50% verhoogt.

Ook Akzo levert in na cijfers. De omzet van Akzo steeg met 6% in het derde kwartaal, maar de winst was minder hoog dan verwacht door de hogere grondstofkosten. Bovendien verwacht Akzo dat de kosteninflatie tot ten minste halverwege 2022 zal aanhouden.

Een stijger vandaag is Unilever, dat morgen met cijfers komt en vandaag profiteert van de beter dan verwachte cijfers van Nestlé.

Grootste stijgers AEX/AMX om 09.30 uur:

 • Alfen +3,4%
 • Philips +1,6%
 • Unilever +1,3%

Grootste dalers AEX/AMX om 09:30 uur:

 • AkzoNobel -2,2%
 • ASML -1,6%
 • BESI -1,1%

Eur | Nestlé

Ook elders in Europa zien we hogere koersen na een voorzichtige opening, met in de ochtendhandel 0,1% winst voor de Eurostoxx50. Ook hier kwamen veel bedrijven met cijfers, waaronder het Franse Vinci dat 2,9% won na de jongste resultaten. De uitbater van luchthavens en tolwegen zag de omzet weer terugkeren op de niveaus van voor de coronapandemie, met een omzetgroei van bijna 8% in het derde kwartaal. Vooral de tolwegen doen het erg goed nu steeds meer mensen de auto pakken voor vakanties en kantoor.

Nog zo’n uitblinker vandaag is Nestlé, dat niet in de Eurostoxx50 zit. De Zwitserse consumentengigant weet de hogere kosten met succes door te berekenen aan consumenten, die vooral flink meer koffieproducten kochten in het derde kwartaal. Pareltje naast Nespresso is hier Starbucks, waarvoor Nestlé in 2019 de wereldwijde rechten kocht voor de verkoop van koffiebonen en capsules in onder meer supermarkten en online. Nestlé won bijna 4% nadat de outlook opnieuw werd verhoogd.

In negatieve zin valt luxegigant Kering op, dat 4,5% daalde na teleurstellende kwartaalresultaten. Die stonden onder druk vanwege zwakke groei van topmerk Gucci in Azië.

Grootste stijgers Eurostoxx50 om 09.30 uur:

 • Vinci +2,9%
 • AB InBev +2,2%
 • Bayer +2,0%

Grootste dalers Eurostoxx50 om 09.30 uur:

 • Kering -4,5%
 • ASML -1,6%
 • Deutsche Post -1,3%

VS | Merck, Johnson & Johnson en Procter & Gamble

De Amerikaanse beurzen sloten gisteren allemaal hoger, met een mooie plus van bijna 200 punten (+0,6%) voor de Dow. Farmaceut Merck was de grootste stijger op een goede dag voor de hele healthcare-sector, met Johnson & Johnson als runner-up. JNJ kwam met cijfers en voorziet een hoger dan verwachte winst voor heel 2021. De vaccinmakers profiteerden bovendien van nieuws van toezichthouder FDA, die een plan zou willen goedkeuren om een ‘mix and match’ van vaccins van verschillende fabrikanten toe te staan (‘mixing of shots’ voor één persoon).

Grootste daler was Procter & Gamble, dat net als nagenoeg alle sectorgenoten onder druk staat door de stijgende kosten. Ook Procter verhoogt de prijzen, maar staat net als Danone, dat gisteren eveneens met cijfers kwam, onder druk op de beurs. Alleen uitblinker Nestlé lijkt de kosteninflatie binnen de sector met succes te kunnen opvangen en presteert daarnaast vooral operationeel veel beter dan de meeste sectorgenoten.

Grootste stijgers Dow Jones:

 • Merck +3,0%
 • Johnson & Johnson +2,3%
 • Walmart +2,1%

Grootste dalers Dow Jones:

 • Procter & Gamble -1,2%
 • Nike -1,0%
 • Boeing -0,5%

Grafiek van de Dag | Nestlé

Nestlé is binnen de sector echt een geval apart met gewoon keurige cijfers in het derde kwartaal. Vooral koffie (Starbucks groeide ruim 15% in het derde kwartaal, Nespresso 11%) en consumenten die buiten de deur weer de vele merken van het Zwitserse bedrijf kopen stuwden de resultaten. De outlook van Nestlé ging wederom omhoog (organische groei 6 tot 7% in 2021) waarbij Nestlé de marge op pijl weet te houden. Met een k/w van ruim 25 is Nestlé niet goedkoop, maar kwaliteit heeft een prijs. Nestlé verhoogt elk jaar het dividend en biedt momenteel een rendement van ruim 2,5%.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.