Updates

Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden
Analisten Christian Slagter-Koster, 12 sep 2021 09:00

ABN Amro | Economische groei normaliseert

0 0 Leestijd ongeveer

ABN Amro verwacht dat de Nederlandse economie na een sterk herstel terug zal keren naar een normaler groeitempo.

Het terugdraaien van de coronarestricties leidde ertoe dat consumenten de portemonnee weer trekken. Op kwartaalbasis steeg de consumptie in het tweede kwartaal met 5,7%, wat op de zomer van 2020 na de sterkste consumptiegroei ooit in een kwartaal betekende. ABN Amro verwacht voor de komende kwartalen een lagere groei van de consumptie.

Belangrijk voor de ontwikkeling zal zijn wat huishoudens met de €46 mrd aan coronaspaargeld gaan doen. ABN Amro acht het onwaarschijnlijk dat deze spaarpot in zijn geheel wordt uitgegeven. Het geld is ongelijk verdeeld en bovendien leent de dienstensector, die tijdens de coronacrisis het hardst werd geraakt, zich nauwelijks voor inhaalbestedingen.

Arbeidsmarkt

Verder wijst ABN Amro op de zeer krappe  arbeidsmarkt in Nederland als een factor die de economische groei de komende jaren zal beïnvloeden. De analisten zouden graag zien dat een nieuwe regering in het regeerakkoord oog heeft voor deze krapte, omdat voor maatschappelijke opgaven als de energietransitie voldoende personeel nodig is. Wel denkt ABN Amro dat de krapte tijdelijk is. Allereerst zijn ‘coronabanen’ steeds minder nodig, stopt per 1 oktober een deel van de steunmaatregelen aan bedrijven en komen er in de loop van 2021 en 2022 weer meer arbeidsmigranten naar Nederland. De huidige krapte op de arbeidsmarkt stuwt de loongroei en incidentele lonen, maar ook dit zal volgens ABN Amro van korte duur zijn. De cao-loongroei zal naar verwachting terugkeren naar het niveau van vóór de coronacrisis van 2-3% per jaar. Als gevolg daarvan is de bank negatief gestemd over het reëel besteedbaar inkomen voor 2021 en 2022.

Inflatie

Omdat de arbeidsmarktkrapte, loongroei en prijsstijgingen van tijdelijke aard zijn, verwacht ABN Amro dat de inflatie in Nederland dit jaar net onder de 2% uitkomt en volgend jaar zakt tot onder de 1,5%. Wel bestaat er het risico dat een structureel hogere inflatie in het buitenland ook de Nederlandse inflatie beïnvloedt. Zo kunnen aanhoudend hogere grondstofprijzen en voortdurende problemen in internationale aanvoerlijnen de inflatie wereldwijd blijvend opstuwen, al zijn deze twee risico’s volgens de analisten niet aannemelijk. Wel kan een stijgende inflatie de Verenigde Staten doen besluiten het monetair beleid verkrappen. Als dat beleid in Europa navolging krijgt, kan dat bij ons leiden tot hogere rentes.

Groei

ABN Amro denkt dat door het stopzetten van de steunmaatregelen het Nederlandse begrotingstekort dit jaar 57% van het bbp zal bedragen en volgend jaar daalt naar 56%. De analisten schatten in dat de Nederlandse economie in 2021 met 3,9% groeit en in 2022 met 2,8%.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.