Updates

Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden
Opinie Michiel Pekelharing, 3 sep 2021 12:00

Een beleggersblik op de krapte op de arbeidsmarkt

0 0 Leestijd ongeveer

De krapte op de arbeidsmarkt neemt in veel landen snel toe. Het wordt voor bedrijven steeds moeilijker om personeel te vinden en de lonen zitten in de lift. Wat betekent dat voor beleggers?

De Nederlandse arbeidsmarkt is nog niet helemaal terug op het niveau van voor de pandemie. Het CBS becijferde dat er in het tweede kwartaal 24.000 Nederlanders minder aan het werk waren dan in het eerste kwartaal van 2020. Er zijn 30.000 meer werklozen dan anderhalf jaar geleden. Andere indicatoren wijzen er echter op dat de krapte op de arbeidsmarkt nu al groter is dan ooit. De indicator voor de spanning op de arbeidsmarkt komt volgens het CBS uit op 106. Dat betekent dat elke 100 werkzoekenden kunnen kiezen uit 106 vacatures. In het eerste kwartaal van vorig jaar waren dat nog slechts 79 vacatures. En eind 2013 waren het er maar 14.

Nederland is niet het enige land waar de spanning op de arbeidsmarkt stevig oploopt. In Groot-Brittannië is er bij ruim 1000 vestigingen van McDonald’s geen milkshake meer te krijgen. De fastfoodketen heeft last van grote leveringsproblemen door een nijpend tekort aan truckchauffeurs. Overigens worden de personeelsproblemen versterkt door brexit-regels, die ertoe geleid hebben dat sommige buitenlandse werknemers zijn teruggekeerd naar hun thuisland.

Wat gebeurt er in de VS?

Beleggers hebben vooral oog voor wat er gebeurt in de Verenigde Staten. Bedrijven uit dat land zijn namelijk goed voor maar liefst 55,9% van de wereldwijde beurswaarde. Afgaande op de loonontwikkeling lijkt het mee te vallen met de spanning op de arbeidsmarkt in de Verenigde Staten. Het gemiddelde uurloon van $30,54 in juli lag slechts $0,11  hoger dan een maand eerder. Een jaar eerder was dat loon $29,37, zodat de toename tijdens de afgelopen twaalf maanden net onder de 4% uitkomt.

Maar de impact van de krappe arbeidsmarkt op het Amerikaanse bedrijfsleven is groter dan deze gezien de omstandigheden nog vrij bescheiden loonstijging zou doen vermoeden. Uit onderzoek van financieel dienstverlener Stifel Financial onder topmannen, bedrijfseigenaren en private equity-beleggers komt naar voren dat het vinden en behouden van personeel momenteel veruit de grootste uitdaging is voor ondernemingen. Maar liefst 95% van de ondervraagden geeft aan de salarissen te hebben opgeschroefd om werknemers aan te trekken of te behouden.

Inspelen op krappe arbeidsmarkt

Er zijn verschillende manieren om in te spelen op de krapper wordende arbeidsmarkt en de stijgende lonen. De afgelopen twintig jaar lag de ebit-marge van grote Amerikaanse bedrijven gemiddeld meer dan 4 procentpunten hoger dan die van middelgrote en kleine ondernemingen. Hierdoor kunnen largecaps loonstijgingen eenvoudiger opvangen dan smallcaps.

Ook de sector waarin een onderneming actief is, heeft een groot effect op de loonstijging. Arbeidsintensieve bedrijfstakken zoals restaurant-, winkel- en hotelketens zijn kwetsbaarder dan bijvoorbeeld technologieconcerns en vastgoedbedrijven.

Loonkosten

Ten slotte zijn er natuurlijk ook bedrijven die specifiek profiteren van stijgende lonen. Je zou verwachten dat bedrijven vooral investeren in automatisering en robotisering om ervoor te zorgen dat de loonkosten onder controle blijven. Uit het onderzoek van Stifel komt naar voren dat 54% van de ondervraagden de oplossing ziet in efficiency- en synergievoordelen die ontstaan door overnames en fusies.

Een groeiende overname- en fusieactiviteit speelt grote zakenbanken zoals Goldman Sachs (GS) in de kaart, terwijl ook kleinere investeringsbanken als Stifel Financial (SF) zelf hiervan kunnen profiteren.