Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Opinie Hildo Laman, 7 jul 2021 09:00

Hoe de pessimisten de AEX omhoog klagen

0 0 Leestijd ongeveer

Nederlanders houden van klagen. Als Oranje wint, is het met de verkeerde speelstijl. En als Oranje verliest, is het al helemaal niet om aan te zien. Als huizenprijzen dalen, is het doffe ellende. Als ze stijgen, is het minstens even ellendig.

Klagen is niets nieuws, en de negatieve stemming bij veel mensen komt goed tot uitdrukking in het Nederlandse consumentenvertrouwen. Dat is vrij vaak negatief. In een van de rijkste landen ter wereld, met een waslijst aan dingen die goed gaan, is het vertrouwen in de economie bij veel mensen vaak ver te zoeken. De laatste score (juni) was volgens het CBS -3. Dat is ongeveer vergelijkbaar met de maanden voor de coronacrisis. Toen stond er meestal -1 of -2. Dat betekent een licht negatieve stemming.

Het gekke is dat ik op heel veel plekken het tegenovergestelde beeld zie. Je struikelt over de kranen die dakkapellen omhoog hijsen. Een schilder is bijna niet te krijgen. De bootverkoop rijst de pan uit en een ligplek is moeilijk te krijgen. Een vakantiehuis huren is peperduur. Zo kan ik nog wel even doorgaan met allerlei redenen opnoemen waarom het toch echt zo slecht niet gaat. Op de beurs is men ook veel optimistischer dan de gemiddelde Nederlander. Er zijn niet alleen stijgende koersen, maar ook steeds meer mensen die willen gaan beleggen. Ik kan niet geloven dat je nu zou willen beginnen met beleggen terwijl  je verwacht dat het de komende jaren slecht zal gaan met de economie.

Misschien is het consumentenvertrouwen een sterke contra-indicator. Je kunt prima aandelen kopen zolang de stemming negatief is. Als men massaal positief wordt, is voorzichtigheid geboden. In de jaren 2015-2018 steeg het vertrouwen tot meer dan 20. In de tweede helft van 2018 gingen de beurzen hard omlaag. In 2019 was het consumentenvertrouwen vrijwel het hele jaar negatief. Voor de beurs was 2019 een topjaar.

Ik heb het vast al vaker gezegd, maar het blijft waar: mensen met negatieve verwachtingen, die daarom geen aandelen hebben, hebben geen invloed op de koersvorming op de beurs. Die wordt bepaald door de kopers en verkopers. Als de eerste negatievelingen zich gaan bekeren, zorgt dat voor extra kopers, en daarmee hogere koersen. Dat kan doorgaan tot de meest halsstarrige pessimist schoorvoetend op de koopknop drukt. Dan is het oppassen geblazen. Dus geklaag, gezeur en pessimisme? Muziek in de oren van een belegger.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!