Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Analisten Christian Slagter-Koster, 26 jun 2021 09:00

Fidelity | Groeipotentieel circulaire verpakkingen

0 0 Leestijd ongeveer

Fidelity verwacht dat de productie van verpakkingsmateriaal de komende jaren verder toeneemt, maar wel steeds duurzamer wordt. Bedrijven die daarop inspelen bieden een groot groeipotentieel.

Waar in 1950 de wereldwijde plasticconsumptie slechts 2 miljoen ton bedroeg, was dat in 2019 al 406 miljoen ton, zo blijkt uit cijfers van Plastics Europe. Bijna 85% van alle plastics voor eenmalig gebruik wordt gemaakt van slechts vijf soorten kunststof polymeren. Dit zijn polypropyleen voor bijvoorbeeld flessendoppen en gezichtsmaskers, polyethyleentereftalaat (PET) voor waterflessen, hoge dichtheid polyethyleen (HDPE) voor shampooflessen en polyethyleen met lage dichtheid (LDPE) en lineair polyethyleen met lage dichtheid (LLDPE), dat voor zakken en vershoudfolie wordt gebruikt.

Fidelity verwacht dat het gebruik van deze kunststoffen tussen 2019 en 2030 met 3 tot 4% per jaar zal toenemen. In 2030 zal de totale productie van deze vijf plastics naar verwachting 2,43 miljard ton bedragen.

Duurzame verpakkingstoepassingen

Fidelity voorziet dat de vraag naar recycling en duurzame verpakkingstoepassingen toeneemt. Coca-Cola en Nestlé behoren tot de tweehonderdvijftig grootste merken die hebben beloofd alle onnodige kunststoffen voor eenmalig gebruik uit te bannen. De ondernemingen investeren in nieuwe technologieën, die het mogelijk moeten maken om tegen 2025 alle verpakkingen te kunnen recyclen.

Op dit moment wordt 8 miljoen ton per jaar gercycled. Fidelity schat in dat ‘circulaire’ verpakkingstoepassingen, of toepassingen met recycleerbare of composteerbare grondstoffen, tot 2050 met een jaarlijks percentage van 24% zullen groeien naar 84 miljoen ton per jaar.

Om aan deze vraag te voldoen voorziet Fidelity dat de markt voor ‘post-consumer gerecycled plastic’ (PCR), dat zelf recyclebaar is, richting 2030 met 23% per jaar zal groeien. Biologische plasticverpakkingen, die composteerbaar zijn, kunnen met een gemiddeld jaarlijks percentage van 33% nog sneller groeien.

Omdat PCR goedkoper is, zullen bedrijven daar in eerste instantie de voorkeur aan geven, maar door aanbodbeperkingen zal met PCR niet aan alle vraag naar circulaire plasticverpakkingen kunnen worden voldaan. Daarom zal ook meer gebruik worden gemaakt van biologische plasticverpakkingen.

Loop Industries

Een van de bedrijven die actief zijn in deze sector is Loop Industries. Dit Canadese bedrijf met een beursnotering aan de Nasdaq richt zich op de productie van polyethyleentereftalaat (PET) door afvalplastic te recyclen. Een andere speler is het Nederlandse aandeel Avantium, dat onder de recyclebare en afbreekbare kunststof PEF ontwikkelt.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.