Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
image description
Aandelen Nederland , Peter Schutte

Avantium

avantiumAvantium werd in 2000 afgesplitst van Royal Dutch Shell. De bedrijfsnaam is gebaseerd op het Latijnse woord voor ‘voorloper’. Avantium is een leidend chemisch technologiebedrijf in herwinbare chemie. Samen met partners over de gehele wereld ontwikkelt het efficiënte processen en duurzame producten gemaakt van biologische materialen.

Het bedrijf heeft onder meer een technologie in huis voor de productie van biologische bouwstenen voor plastic. Hierbij wint het uit biomassa als tarwe en maïs suiker in de vorm van fructose. Via een gepatenteerd proces wordt deze fructose vervolgens omgezet in de grondstof Furaandicarboonzuur (FDCA). Dit FDCA dient als grondstof voor de 100% biologische polyestersoort PEF. Dit is dus volledig plantaardig en recyclebaar. PEF is geschikt voor de fabricage van plastics voor bijvoorbeeld frisdrankflessen, yoghurtbekertjes en folies voor vleeswaren. Avantium kan het via licenties verkopen. Belangrijke partnerships zijn gesloten met Coca-Cola, Danone en het Duitse chemiebedrijf BASF. Met BASF is een joint venture gesloten voor de bouw van een PEF-fabriek in Antwerpen. Het grootste gedeelte van de IPO-opbrengst zou daarvoor aangewend worden.

Andere projecten betreffen de winning van suikers uit ‘tweede-generatie biomassa’, groene restproducten als houtsnippers. Tezamen met AkzoNobel en het Duitse energieconcern RWE worden de mogelijkheden van een bioraffinaderij op Chemie Park Delfzijl onderzocht. Voorts wordt een proces ontwikkeld om uit biomassa mono-ethyleenglycol (MEG) te maken als grondstof voor kunststoffen.

Avantium is nog verliesgevend en dat zal de komende jaren nog zo blijven. De vraag naar en productie van biologische plastics moet nog op gang komen. Corbion is sectorgenoot in de biochemie.

laatste advies

Koersverloop

Artikelen

Afbeelding bij artikel Geen vooruitgang bij Avantium
AdviesJeroen Boogaard, 1 aug 2018 15:00

Geen vooruitgang bij Avantium

Avantium heeft de technische problemen bij zijn bioplastics nog niet opgelost. Begin dit jaar meldde het bedrijf vertraging bij de bouw van de fabriek in Antwerpen. Geen vooruitgang bij Avantium.

0 0
Afbeelding bij artikel Avantium blijft een mooie belofte
AdviesJeroen Boogaard, 23 jul 2018 10:15

Avantium blijft een mooie belofte

Bioplastic heeft een grote toekomst voor zich, maar productie op commerciële schaal van het duurzame plastic van Avantium laat nog zeker vijf jaar op zich wachten. Aangezien er tot die tijd verlies wordt gemaakt, is de kans aanwezig dat het bedrijf extra kapitaal moet ophalen.

0 0