Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Opinie Hildo Laman, 24 jun 2021 14:00

Inflatie? Keep calm and…

0 0 Leestijd ongeveer

‘Keep calm and carry on.’ Deze tekst van een Britse campagneposter uit de Tweede Wereldoorlog is de laatste jaren overal op terug te vinden.

Op linnen tassen, T-shirts, mokken en andere niet altijd even nuttige voorwerpen. De spreuk is niet bedoeld voor de beurs. Maar wat mij betreft zou elke belegger met grote regelmaat de geboden wijsheid in zich op moeten nemen.

A wall of worry

Er is altijd een trits actuele onderwerpen die zorgen baren. Een jaar of drie geleden maakte men zich druk over de handelsoorlog tussen de VS en China. Nog langer geleden was er angst dat de eurozone zou omvallen door de schulden van een aantal landen. De beurs schrikt vandaag niet of nauwelijks als deze onderwerpen weer eens boven komen drijven. Een bekend monster dat in volle glorie te bewonderen is, is niet zo afschrikwekkend.

Maar de onzichtbare gedrochten onder het bed zorgen voor rillingen en slapeloze nachten. Onze fantasie is rijk genoeg voor een dramatische invulling van wat er zich daar bevindt. Dit jaar lijkt het monster inflatie te zijn. Het is een continu gespreksonderwerp bij beleggers en analisten. Inflatie zou al snel niet meer te stoppen zijn, met alle ontwrichtende gevolgen van dien. Steeds als dit soort doembeelden opkomt, komt bij mij als vanzelf de genoemde linnentasjeswijsheid boven: keep calm and carry on.

Inflatie kan inderdaad voor allerlei problemen zorgen, als het uit de hand loopt. Áls. Een periode met een wat hogere inflatie hoeft helemaal geen probleem te zijn voor de economie of de beurs. Exploderende prijzen zoals in Argentinië, Venezuela en Zimbabwe te zien waren in de recente geschiedenis, werken wel ontwrichtend. Het voorbeeld van Duitsland in de jaren 1920 wordt nu veel gebruikt. Maar er is wat mij betreft bij lange na niet genoeg bewijs dat een dergelijk scenario in de westerse wereld aanstaande is.

Keep calm…

Inflatiecijfers op basis van een jaar geleden vertrouw ik eigenlijk niet door de corona-omstandigheden. Een jaar geleden leek de wereld nog tot stilstand te komen, nu is er een soort herstart gaande. Logisch dat de prijzen dan nu een stuk hoger liggen. De rente is ook wel wat hoger, maar dramatisch is het allemaal niet.

De Amerikaanse tienjaars rente stond eind maart op 1,75%. Op het moment van schrijven is het minder dan 1,50%. Als er echt rekening wordt gehouden met een inflatiepercentage van zo’n 5%, zou dat toch een stuk hoger moeten zijn. Inflatie in de gaten houden? Absoluut. Maar verder: keep calm…

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.