Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden

Actueel advies

Just Eat Takeaway | Voet op Amerikaanse bodem

0 0 Leestijd ongeveer

De overname van Grubhub door Just Eat Takeaway is een feit. Beleggers in het aandeel wachten nu op meer details over de toekomstige strategie en zijn benieuwd welke stappen er worden genomen inzake de lage beurswaardering.

Beleggers hebben er even op moeten wachten, maar vorige week was het dan zover. Aandeelhouders Grubhub stemde massaal voor een overname door Just Eat Takeaway en daarmee zet de maaltijdenbezorger voet op Amerikaanse bodem. Ceo Jitse Groen ziet met deze overname zijn eerdere visie werkelijkheid worden. In 2009 had hij al voor ogen dat Just Eat, Grubhub en Takeaway op termijn samen zouden gaan.

De nieuwe combinatie heeft een gezamenlijk omzet van circa €4,2 mrd en het aantal bestellingen ligt al rond de 90 miljoen per maand.

Takeaway het meest geshorte aandeel

Met de overname komt er een einde aan een periode van onzekerheid. Op 15 juni hebben aandeelhouders Grubhub per aandeel 0,6710 aandeel JET ontvangen en daarmee is de Amerikaanse beursnotering een feit. Het grote aantal openstaande short posities dat geruime tijd de koers drukte, zal nu naar verwachting afnemen en dat kan een positief effect hebben op het aandeel.

JET was in Nederland het meeste geshorte aandeel omdat er veel arbitragehandel in plaats vond. Professionals kochten aandelen Grubhub en gingen short op het aandeel JET . Indien de overname zou slagen verdienden ze dan op de spread tussen beide aandelen.

Strategie

Voor beleggers is het nu wachten op meer details over de strategie. Op welke manier en waar verwacht JET marktaandeel te winnen en wat zijn de vooruitzichten van de combinatie? Daarnaast is het ook interessant of JET gehoor geeft aan het verzoek van de activistische aandeelhouder Oceanwood. Die is van mening dat het management de onderwaardering van JET op de beurs moet aanpakken.

Een stap in de juiste richting is de verkoop van het belang in het Braziliaanse IFood. JET zou de opbrengst (gedeeltelijk) kunnen gebruiken om eigen aandelen in te kopen. JET heeft eerder een bod van €2,3 mrd op haar belang in het Braziliaanse IFood afgewezen.

Aandeel Takeaway blijft koopwaardig

Het is nu aan JET om te bewijzen dat de overname in de VS een goede zet is. De groeivooruitzichten voor de groep blijven onverminderd goed. Met name in Europa doet het bedrijf goede zaken en heeft het een sterk marktaandeel. In vergelijking tot de Amerikaanse concurrent Doordash, dat een vergelijkbare omzet heeft maar een mindere geografische spreiding, lijkt JET een koopje. De waardering ligt maar liefst 63% lager. Ik herhaal voor het aandeel Takeaway het koopadvies.

JET kwetsbaar voor overname
De concurrentiestrijd onder maaltijdbezorgers is moordend en voor de grote spelers in de sector is het dan ook eten of gegeten worden. JET zit vooralsnog aan de goede kant van de medaille. Overnames in Duitsland, Engeland en de VS hebben ervoor gezorgd dat JET een top drie speler is geworden in de wereld op het gebied van maaltijdbezorging.

De overname van Grubhub liet echter wel lang op zich wachten en dat heeft de beurskoers geen goed gedaan. JET zal met concrete plannen moeten komen om hier iets aan te doen. De relatief lage beurswaarde van JET van €15,8 mrd vergroot de kans om uiteindelijk zelf een overnameprooi te worden. Mogelijk kapers op de kust zijn Doordash dat een beurswaarde heeft van $52 mrd en Uber dat eveneens een belangrijke speler is in de sector. Haar marktkapitalisatie bedraagt met $92 mrd, een vijfvoud van die van JET.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!