Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Opinie Karel Mercx, 9 jun 2021 11:15

Update | 100% rendement in tien jaar

0 0 Leestijd ongeveer

In mei 2019 publiceerde ik in Beleggers Belangen het artikel '100% rendement in tien jaar tijd'. Ik tipte de iShares Core MSCI World ETF omdat wereldwijde aandelen sinds 1601 gemiddeld een rendement hebben opgeleverd van 100% per tien jaar. Een wetmatigheid die nog altijd onverminderd van kracht is.

Wereldwijd beleggen is zo saai als gras zien groeien of kijken hoe verf droogt, maar de enige manier om op de lange termijn kans te maken om compleet nat te gaan met beleggen is het kopen van individuele aandelen en landen want die kunnen immers helemaal door het putje.

Voorbeelden van aandelen die waardeloos zijn geworden zijn er te over, maar er zijn ook meerdere hoofdindices van landen die naar nul en generlei waarde zijn gezakt. Dit hebben we gezien tijdens de Russische revolutie (1917) en na de Maoïstische machtsovername in China (1949).

Ook in de ontwikkelde wereld kunnen beurzen op de lange termijn een dramatisch rendement laten zien. De Japanse hoofdindex Nikkei-225 ging in de twintig jaar na 1990 met 79,1% onderuit. Dit is zelfs inclusief dividend.

iShares Core MSCI World ETF de favoriet

Bij een wereldwijd mandje van westerse landen speelt dit probleem niet. Mijn favoriet uit 2019 om in te spelen op de langetermijntrend van 100% per tien jaar is de iShares Core MSCI World. Deze ETF investeert dividenden opnieuw.

De afgelopen twee jaar steeg deze ETF met 42,3%, wat neerkomt op gemiddeld 18,3% per jaar. Nog acht van deze jaren en het rendement bedraagt 438% over tien jaar. Dit extreme tempo laat maar weer eens zien hoe florissant het huidige beursklimaat erbij staat. Dit is gegarandeerd niet houdbaar. Een correctie van 20% zou ervoor zorgen dat wij weer in lijn komen met 100% over tien jaar (2019 tot 2029).

Ik adviseer niet om op deze onvermijdelijke correctie in te spelen. Elk onderzoek laat namelijk zien dat tijd in de markt belangrijker is dan het timen van de markt. Het is goed mogelijk dat wereldwijde aandelen van de ontwikkelde landen de komende acht jaar geen 20% verliezen en wel op een gemiddelde van 4,3% per jaar uitkomen om dan te eindigen met een rendement van 100% tussen 2019 en 2029.

Twee adviezen

Een belangrijk advies is en blijft om gespreid te kopen. Elke maand een bepaald percentage van het inkomen inleggen is de ideale manier. Mocht er bijvoorbeeld via een erfenis of het verkopen van een bedrijf extra geld binnenkomen, spreid dan de aankopen over meerdere jaren. Drie jaar is niet lang en het zorgt ervoor dat de extreme dalingen zoals in 1929 en 2000 geen grote stressreactie geven.

Een tweede advies is om nog steeds in te spelen op de trend dat het wereldwijde beursgenoteerde bedrijfsleven zich blijft ontwikkelen en de winstgevendheid op de lange termijn omhoog gaat. Denk bijvoorbeeld alleen al aan zaken die wij kunnen zien aankomen als kunstmatige intelligentie, augmented reality, virtual reality en blockchain.

Het voordeel van de iShares Core MSCI World ETF


Het grote voordeel van beleggen in (deze) ETF is dat u geen tijd kwijt bent met het volgen van de beurs. Er is geen onderhoud nodig. Ik ben er daarnaast van overtuigd dat u op deze manier een hoger rendement haalt de gemiddelde belegger die toch vaak handelt op basis van kennis van en ervaringen met het verleden.
.

Ishares Core MSCI World ETF Jaar grafiek

Bij het schrijven van het artikel in 2019 hadden beleggers $15,6 mrd gealloceerd aan de iShares Core MSCI World ETF twee jaar later staat de teller op $30,6 mrd. De jaarlijkse kosten zijn met 0,20% niet veranderd. Dat laatste gaat ook op voor mijn koopadvies, dat ik hier krachtig herhaal.

Volg de man, niet het hondje


Soms zijn aandelen duur, soms zijn ze goedkoop. De ene keer gaan aandelen van duur naar extreem duur, de andere keer van goedkoop naar extreem goedkoop. Er valt geen peil op te trekken. Het is zoals een speelse hond. Voorspel maar eens wanneer en waarheen hij gaat rennen.

Die uitgelaten hond valt te vergelijken met aandelenkoersen op de korte termijn. Werkelijk geen idee waar dat naartoe gaat.

Maar nu is de speelse hond in het gezelschap van een rustig wandelende man. Het dier zit aan een lijn en de man wandelt met het bewezen tempo van 100% per tien jaar. De hond kan de hele tijd naast z’n baasje lopen en hetzelfde rendement opleveren, maar soms rent hij heel hard naar voren (aandelen zijn extreem duur) en soms rent hij zo ver mogelijk de andere kant op (aandelen zijn extreem goedkoop). Maar hoe ver hij terug kan is naarmate de tijd vordert beperkt, omdat de man doorloopt. Op de lange termijn loopt het hondje dan ook altijd gemiddeld 100% per tien jaar. Speel in op waar de man naar toe gaat en negeer het hondje.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ