Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen

Actueel advies

Advies van de dag Hildo Laman, 24 mrt 2021 11:19

Alphabet | Groei ondanks corona en regelgeving

0 0 Leestijd ongeveer

Het aandeel Alphabet is vrij ongeschonden door de recente technologiedip op de beurs gekomen. De resultaten blijven sterk, ondanks corona, nieuwe regels en de roep om verdere regulering.

Het aandeel Alphabet staat dit jaar ruim 15% in de plus. Het bedrijf doet het daarmee een stuk beter dan de technologie-index Nasdaq, die het met minder dan 4% winst moet doen. De oorzaak daarvan lijkt vooral te liggen in het wantrouwen van veel analisten, waardoor de verwachtingen laag waren. Een belangrijke reden voor zorg is nieuwe en mogelijke toekomstige regulering. Een ander punt was de invloed van corona op de resultaten. Maar de effecten van beide vallen mee.

Regulering

Google, de zoekmachine van Alphabet, heeft natuurlijk op het internet een sterke positie. Daardoor wordt er door veel overheidsinstanties gekeken of die positie niet anders of strenger gereguleerd moet worden. In Australië bijvoorbeeld is dit jaar nieuwe regelgeving geïntroduceerd over het tonen van nieuwsberichten van journalistieke media. Daarvoor moeten bedrijven zoals Google nu gaan betalen aan de uitgevers van de berichten.

Maar ook in het thuisland (de VS) ligt Google onder vuur. Daar wordt gekeken naar privacy, de rol van de sociale media bij het verspreiden van nepnieuws en de machtspositie van de technologiereuzen. Veel Amerikaanse politici willen strengere regels, maar er is geen overeenstemming over hoe die regels er precies moeten uit gaan zien. Daar woedt nu al jaren een discussie over, en dat zal waarschijnlijk nog wel een paar jaar zo blijven.

Donderdag 25 maart is er een hoorzitting waarbij de ceo van Alphabet, Sundar Pinchai, zal getuigen. Dit zal het aandeel mogelijk op korte termijn beïnvloeden. Maar tot op heden zijn dit soort bijeenkomsten nooit een reden gebleken om het aandeel te verkopen. Ik vermoed dat het nu weer het geval zal zijn.

Splitsen

Nieuwe en toekomstige regelgeving beïnvloedt de resultaten van Alphabet doordat er minder omzet behaald kan worden en/of door hogere kosten. Maar tot op heden is de invloed steeds beperkt gebleken. Ik verwacht niet dat dit op korte termijn anders zal zijn. Er is wel een kans op veel ingrijpender maatregelen dan tot nu toe gezien. Maar het is de vraag of dat per definitie nadelig is voor het aandeel Alphabet. Een voorbeeld is het gedwongen splitsen van de grootste spelers. YouTube als zelfstandig bedrijf zal bijvoorbeeld waarschijnlijk een serieuze waarde krijgen. De som van de delen zou zomaar hoger kunnen liggen dan de huidige waarde.

Corona

Er was angst dat corona een behoorlijke invloed zou hebben op de resultaten van Alphabet omdat de advertentiebudgetten fors verkleind zouden worden. Uiteindelijk is het allemaal erg meegevallen. In het vierde kwartaal van2020 lag de groei zelfs relatief hoog. Pessimisme bleek dus voorbarig. Dit jaar lijkt de economische groei in de VS erg hoog uit te gaan komen. Ook elders wordt er een sterke opleving verwacht als corona eenmaal wegebt. Er is dus reden om voor dit jaar weer positief gestemd te zijn.

Aandeel Alphabet blijft op ‘kopen’

De k/w van het aandeel op basis van mijn wpa schatting ($71) is ongeveer 29. Dat is niet gek voor een bedrijf met zo’n sterke positie en groeipotentie. Daarbij komt dat mijn schatting aan de voorzichtige kant is.  Groei is bijna een gegeven voor Alphabet. De vraag is meer hoeveel. Als dit jaar economisch inderdaad veel beter wordt, zou deze schatting te laag kunnen blijken te zijn. Daarom handhaaf ik voor het aandeel Alphabet mijn advies: ‘kopen’.

Alphabet
In mrd $ 2021t 2020 2019
Omzet 215,0 182,5 161,9
Nettowinst 48,3 40,3 34,3
Wpa (in $) 71,00 59,15 49,59

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!