Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden

Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Verhaal van de Week Jeff Thijssen, 17 feb 2021 17:26

Drie koopwaardige techreuzen uit China

0 0 Leestijd ongeveer

Techaandelen hebben de laatste jaren uitzonderlijk goed gepresteerd. Deze trend kan met name in China verder doorzetten. Ik tip drie financieel gezonde Chinese aandelen met veel groeipotentieel.

Technologisch innovatieve bedrijven waren de laatste jaren goed voor het overgrote deel van de winstgroei van alle ondernemingen wereldwijd. Een recent onderzoek van topstrateeg Peter Oppenheimer van Goldman Sachs bevestigt deze winstverschuiving. Oppenheimer ontdekte dat exclusief de technologiesector de gemiddelde wereldwijde winst per aandeel de afgelopen twaalf jaar nauwelijks is gestegen. Over deze zelfde periode heeft de technologiesector de winsten echter met ruim 200% zien oplopen. Ik verwacht dat deze trend de komende jaren aanhoudt.

Met name de grote technologiebedrijven uit China hebben de komende jaren nog voldoende mogelijkheden om te groeien en de winsten te vergroten dankzij de steeds grotere en steeds rijkere Chinese middenklasse. Een aantal omstandigheden is daarbij in het voordeel van deze Chinese aandelen in vergelijking met hun Amerikaanse tegenhangers, de FAANG-aandelen (Facebook, Amazon, Apple, Netflix en Google).

Zo is de internetpopulatie met 904 miljoen Chinezen aanzienlijk groter dan de 297 miljoen Amerikaanse internetgebruikers en is de Chinese e-commercemarkt qua omvang inmiddels ruim tweemaal zo groot als de Amerikaanse. Daarnaast had in China in 2020 slechts 64,5% van de populatie direct toegang tot internet, tegenover 85,8% in de VS. Er wacht de Chinezen dus nog een flinke inhaalslag.

Drie kansrijke Chinese aandelen


Om daarvan te profiteren, tip ik drie Chinese aandelen. Alvorens ik deze bedrijven bespreek, wil ik u vast meegeven dat als u zoekt op de genoemde ISIN-codes, u bij verschillende brokers een notering te zien kunt krijgen in verschillende valuta’s. Dat kan verwarrend zijn, maar onthoud dat het wel degelijk om dezelfde aandelen gaat. Persoonlijk heb ik een voorkeur voor de notering in euro’s en/of de notering die de grootste handelsvolumes laat zien. Beleggers die in het huidige beursklimaat wat hoogtevrees hebben gekregen, kunnen overwegen gefaseerd in de tijd in te stappen of te kopen op een dip.

Aandelen uit China niet zonder risico

Alvorens ik de tips behandel, wil ik nog wel kort stilstaan bij vaak genoemde risico’s. Zo zou de Chinese overheid het volgens verschillende media gemunt hebben op de grote techbedrijven in China, die hun marktmacht zouden misbruiken. Inderdaad is Beijing al met een aantal maatregelen gekomen, maar ik acht de kans klein dat de grote Chinese techbedrijven heel hard zullen worden aangepakt. China is verwikkeld in een technologieoorlog met de Verenigde Staten en heeft daardoor een strategisch belang bij het bestaan van Chinese technologiebedrijven met sterke marktposities.

Een ander punt van zorg dat weleens wordt genoemd is de betrouwbaarheid van de cijfers van Chinese bedrijven. Het feit dat grote vermogensbeheerders en banken met lokale expertise beleggen in de titels die ik in dit artikel bespreek, geeft mij voldoende vertrouwen dat de cijfers correct worden weergegeven. Dat geldt ook voor het feit dat de cijfers van genoemde bedrijven worden gecontroleerd door de grote accountantskantoren Ernst & Young en PricewaterhouseCoopers. Maar volledige zekerheid heeft u natuurlijk nooit, zo leert het recente voorbeeld van het Duitse Wirecard.

1. Tencent

De eerste van de Chinese aandelen die ik tip is Tencent. Dit bedrijf wordt in de media vaak vergeleken met Facebook. Dat komt doordat dit technologiebedrijf de eigenaar is van de grootste sociale-netwerksite van China: WeChat. Met een beurswaarde van $950 mrd is dit een echt groot techbedrijf. De inkomsten van Tencent komen voornamelijk uit online gaming en online reclames. Naar omzet gemeten is Tencent zelfs het grootste online gamingbedrijf in de wereld. Ook is het bedrijf actief op het gebied van cloud computing en online betaaldiensten.

Online gaming is in China enorm populair. Met name de spellen waar meerdere spelers tegelijk aan kunnen deelnemen zijn in trek. Tencent heeft een belangrijk concurrentievoordeel in deze markt omdat het enorme aantal gebruikers van WeChat voor een belangrijk netwerkeffect zorgt. Het aantal WeChat-gebruikers is haast niet te bevatten: dagelijks maken meer dan 1 miljard mensen gebruik van het platform, en zij zijn gemiddeld één à twee uur per dag online.

Tencent heeft met WeChat en haar andere apps circa 50% van het totale marktaandeel voor online communicatiediensten in handen. Opvallend genoeg blijven de advertentie-inkomsten hier nog ver bij achter, met een marktaandeel van 15 à 20 procent. De verklaring daarvoor zit hem in het feit dat WeChat vooralsnog weinig advertenties toont aan haar gebruikers. Een verhoging van het aantal reclame-uitingen zou in de toekomst de advertentie-inkomsten echter aanzienlijk kunnen doen oplopen.

Naast haar eigen activiteiten heeft Tencent ook verschillende belangen in meer dan 750 andere bedrijven, waarvan het overgrote deel te relateren is aan de digitale economie. Enkele voorbeelden daarvan zijn Tencent Music Entertainment (het Spotify van China) en het Chinese NIO, dat elektrische auto’s bouwt.

De omzet is in het laatste decennium enorm gegroeid. In 2010 lag deze nog op $2,9 mrd per jaar, maar de omzet in het boekjaar 2020 zal naar verwachting ruim boven de $70 mrd uitkomen. Ook voor 2021 rekenen ik op een flinke groei, waarbij de omzet boven de $90 mrd moet kunnen uitkomen.

Naast omzetgroei, laat Tencent ook elk jaar winstgroei zien. In 2019 bedroeg de winst per aandeel nog $1,41.Voor 2021 reken ik op een wpa van $2,50. Daarmee komt de geschatte k/w 2021 uit op 40. Dat lijkt aan de hoge kant, maar afgezet tegen het enorme winst- en groeipotentieel in de komende jaren en de sterke balans van het bedrijf is dat naar mijn inschatting zeker niet het geval.

TENCENT
Beurs Frankfurt
ISIN-code KYG875721634
Beurskoers €82,50
Beurswaarde $950 mrd
Omzetgroei 2020(t) 37%
Pluspunten Hoge groei, enorme netwerkeffecten, sterke balans
Risico’s Toenemende regulering op het gebied van e-commerce en databescherming

2. Baidu

Baidu wordt vaak het Google van China genoemd. Dat komt doordat het bedrijf net als zijn Amerikaanse tegenhanger bekend staat om de internetzoekmachine. Daarnaast is Baidu onder andere actief met verschillende diensten op het gebied van kunstmatige intelligentie en cloudcomputing.

Met een marktaandeel in China van 75,1% voor zijn zoekmachine is het bedrijf goed gepositioneerd om te profiteren van de toename van het aantal internetgebruikers in de komende jaren. Mocht de internetpenetratiegraad, net zoals in de VS, oplopen naar boven de 85%, dan betekent dit dat er minstens 286 miljoen Chinezen bij komen die direct toegang hebben tot internet.

Ondanks het toenemend aantal internetgebruikers zijn de resultaten van Baidu de afgelopen jaren wat wisselvallig geweest. Dit komt doordat het bedrijf in het verleden te weinig investeerde in de kwaliteit van de zoekresultaten. De kwaliteit hiervan bleef zodoende vaak achter bij de resultaten op andere websites, waardoor de opbrengst per klik daalde. Hierdoor is ook de belangstelling van beleggers voor Baidu de laatste jaren afgenomen, waardoor de waardering daalde.

Eind vorig jaar kreeg het aandeel echter een nieuwe impuls doordat Baidu met concrete plannen kwam inzake het in 2017 gelanceerde project Apollo, waarmee het bedrijf zelfrijdende auto’s wil lanceren. Baidu maakte begin dit jaar bekend dat het zal gaan samenwerken met Geely Mobile, een van China’s grootste autobouwers, om een eigen model in de markt te zetten. Geely zal de productie voor haar rekening nemen en Baidu gaat de software leveren. Het is een zeer interessante stap, omdat in verschillende steden in China al zelfrijdende taxi’s op de weg zijn die de software van Baidu gebruiken.

Er zit nu weer behoorlijk wat fantasie in het aandeel, en Baidu is een van die Chinese aandelen waarvan de waardering is in korte tijd behoorlijk opgelopen. De verwachte k/w 2021 van 30 oogt hierdoor wat hoog, maar de verwachte gemiddelde omzetgroei van 12-16% over de komende drie jaar, in combinatie met mooie winstgroei en de uitrol van de zelfrijdende auto, maakt de waardering aanvaardbaar. Daarnaast heeft het bedrijf een ijzersterke balans.

Een ander belangrijk pluspunt is dat beleggers met Baidu niet op één paard wedden. Zo heb ik voor de komende jaren ook hoge verwachtingen van de spraaktechnologie van het bedrijf. In het derde kwartaal steeg het aantal maandelijks ingesproken zoekopdrachten op jaarbasis met 26% naar 5,3 miljard. Daarmee lijkt Baidu een geduchte concurrent van Alexa, Siri en de Google Assistant te worden. Gezien de recente volatiliteit is het wel verstandig om gespreid over wat langere tijd een positie op te bouwen.

BAIDU
Beurs New York
ISIN-code US0567521085
Beurskoers $263,00
Beurswaarde $107 mrd
Omzetgroei 2020(t) 7%
Pluspunten Veel groeipotentieel, sterke balans, groot marktaandeel, voorloper zelfrijdende auto
Risco’s Overheid kijkt kritisch naar de businessmodellen van Chinese ‘big tech’

Alibaba

E-commercebedrijf Alibaba is de Chinese tegenhanger van het Amerikaanse Amazon. Als marktleider in China profiteert het bedrijf van de groei van de Chinese economie en de groei van de middenklasse, die steeds meer te besteden heeft en ook steeds meer online koopt.

Alibaba kan het beste worden gezien als tussenpersoon die vraag en aanbod – zowel producten als diensten – bij elkaar brengt. Dit gebeurt via verschillende platforms, waarvan de twee bekendste Tmall (consumer-to-consumer) en Taobao (business-to-consumer) zijn. Alibaba houdt zich verder bezig met cloud computing. Net als Amazon heeft het daarmee een nieuwe markt aangeboord die naar verwachting de komende jaren voor een mooie inkomstenstroom zal zorgen.

In tegenstelling tot Baidu en Tencent, had Alibaba het de afgelopen maanden lastig op de beurs doordat het bedrijf meerdere malen negatief in het nieuws kwam. Het begon in november, toen de Chinese autoriteiten de beursgang tegenhielden van Ant Group, waar Alibaba een belang in heeft van 33%. Deze stap zou vooral samenhangen met strengere regelgeving van de overheid voor Chinese aandelen uit de techsector. Verder was er een onderzoek van de Chinese toezichthouders, dat zou moeten uitwijzen of Alibaba misbruik heeft gemaakt van haar sterke marktpositie.

Een opvallend gegeven is dat al de genoemde ontwikkelingen zich kort na elkaar voordeden, niet lang nadat Alibaba-oprichter Jack Ma zich in het openbaar kritisch had uitgelaten over de Chinese overheid. Nog merkwaardiger was het feit dat de tycoon na zijn uitspraken enkele maanden niet meer in het openbaar verscheen. Met name op sociale media werd veel gespeculeerd over wat er met Jack Ma was gebeurd. Toen Ma begin dit jaar weer opdook, haalden beleggers opgelucht adem. Het aandeel steeg op dagbasis met 8,5%.

Ondanks alle onrust bij Alibaba ben ik positief over de beleggingskansen in dit aandeel en zie ik de recente koersdaling als een mooi instapmoment. Alibaba is met een verwachte k/w 2021 van 26 aantrekkelijk gewaardeerd. De omzet groeide afgelopen jaar met 30% en ik acht de kans vrij groot dat het bedrijf ook de komende jaren zowel de omzet als de winst aanzienlijk kan laten groeien, onder meer doordat de Chinese markt wordt afgeschermd van concurrenten uit het buitenland.

ALIBABA
Beurs New York
ISIN-code US01609W1027
Beurskoers $268,00
Beurswaarde $725 mrd
Omzetgroei 2020 30%
Pluspunten Sterke groei, thuismarkt afgeschermd van concurrentie uit buitenland
Risico’s Alliantie tussen Tencent en JD.com kan positie op thuismarkt bedreigen

Chinese aandelen bieden kansen

Hoewel de technologiesector na de koersstijgingen van de laatste jaren de naam heeft erg duur te zijn, is er bij deze grote Chinese aandelen nog voldoende ruimte voor mooie koerswinsten in de komende jaren, met name door de sterke opkomst van de middenklasse.

De auteur heeft een positie in Baidu en Tencent.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €11,17 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!