Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen

Actueel advies

Advies van de dag Jaap Barendregt, 23 feb 2021 13:58

Adviesverlaging | Walmart krijgt tik

0 0 Leestijd ongeveer

Beleggers deden naar aanleiding van de cijfers en de plannen het aandeel Walmart van de hand. Hoewel het gebroken boekjaar 2020/’21 qua omzet prima verliep voor Walmart werden er ook veel kosten gemaakt.

De Amerikaanse winkelketen Walmart beleefde een jaar met sterk wisselende klantenwensen (en tijdelijke tekorten aan goederen als wc-papier) en exploderende online-verkopen. De omzetontwikkeling zal gaandeweg normaliseren, maar de perspectieven van het bedrijf zijn deels blijvend veranderd. Walmart wil sterker gaan inzetten op online-marktplaatsen, het terrein van Amazon en Facebook. Daarmee hoopt Walmart voort te bouwen op de relatie die het al heeft met zijn klanten.

Ook met zijn personeel wil Walmart de banden aanhalen: het bedrijf verhoogt voor een deel van de werknemers het uurloon naar meer dan $15. Door dit plan ligt het startloon bij het bedrijf inmiddels tussen $13 en $19 per uur, terwijl in 2015 het laagste startloon nog minder dan $10 per uur was. De lage lonen leidden toentertijd tot slechte dienstverlening door het personeel.

Resultaten Walmart

De kwartaalomzet (over de maanden november, december en januari) steeg met 7,4%, naar $151 mrd. Maar Walmart kende door corona, automatisering en hogere online-verkopen tevens hogere kosten. Ook werden forse verliezen geboekt voor de activiteiten in het VK en Japan die te koop staan of al zijn verkocht. Dat leidde tot een nettokwartaalverlies per aandeel van $0,74 en een lagere nettowinst (-9%) over het boekjaar, naar $4,75. De aangepaste winst per aandeel (zonder bijzondere posten) steeg wel: van €4,93 naar $5,48.

Aandeel Walmart naar ‘verkopen’

2021/22 wordt eigenlijk weer een vreemd jaar, want door de verkoop van de Britse en Japanse activiteiten zal de omzet dalen. Bovendien wil het bedrijf dus ook doorgaan met verder investeren in online activiteiten en verhoogt het de lonen. Walmart verwacht daardoor zelfs een lichte daling van de winst per aandeel.

Beleggers reageerden negatief op de cijfers en de plannen en zetten het aandeel Walmart flink lager. Ik zie 2021/22 als een overgangsjaar en in afwachting van het succes van de plannen verlaag ik mijn advies naar ‘verkopen’. Wel blijft Walmart in de Defensieve portefeuille.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!