Updates

Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BNP Paribas

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Santander

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BNP Paribas

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Santander

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Interview Jaap Barendregt, 1 jan 12:00

Strategenpanel 2021 | ‘Scheiding waarde- en groeiaandelen wordt kleiner’

0 0 Leestijd ongeveer

Eind 2020 analyseerde ons vaste panel beleggingsstrategen de ontwikkelingen in 2020. Nu kijken Rik Dhoest, Bob Homan, George Raven en Ralph Wessels vooruit en geven hun visie op 2021.

Het jaar 2020 bracht een flinke koersklap op de beurzen als gevolg van het coronavirus, dat de overheid dwong tot drastische maatregelen die diep ingrepen in de economie. Al vrij snel volgde echter herstel op de beurzen, dat een extra impuls kreeg door positief nieuws over coronavaccins. Hoe zal het nu verder gaan op de financiële markten? De vier strategen van ons expertpanel (Rik Dhoest, Bob Homan, George Raven en Ralph Wessels) geven hun visie en laten hun licht schijnen over beleggingsjaar 2021.

Jullie hebben de laatste maanden weinig veranderd in jullie beleggings- en sectormix. Wat voor gedachte zit daar achter?

Bob Homan (ING): ‘Ik denk dat de markten meer met elkaar in lijn zijn gaan lopen, dus dat je niet hoeft te gokken. De grote sectorverschillen worden kleiner. De aandelenmarkt zal niet heel ver weglopen bij de obligatiemarkt. Ook tussen de regio’s waren de verschillen dit jaar al klein en dat blijft zo. Het verschil zal gemaakt moeten worden met de individuele aandelen. Denk daarbij onder andere aan aandelen die een verhaal hebben, zoals duurzaamheid. In die benadering geloof ik nu meer dan in het kijken naar waardering.’

Ralph Wessels (ABN Amro): ‘Doen jullie niets met economisch herstel, waardoor achterblijvers sneller in koers stijgen?’

Homan: ‘Ook wel, maar beleggers geloven heel erg in het verhaal achter en van een bedrijf.’

Rik Dhoest (Bank Nagelmackers): ‘Wat de prestaties betreft is het voor een fondsbeheerder onontkoombaar dat de trends gevolgd worden.’

George Raven (InsingerGilissen): ‘Het zou goed kunnen dat we de komende weken het risico weer wat gaan opschalen, maar aan de andere kant is het sentiment op dit moment wel heel positief en zijn ook de waarderingen relatief hoog. Door de overweging in aandelen doen we al mee aan een eventuele eindejaarsrally. Bij de sectoren en landenverdeling zitten we voor ons doen dicht bij neutraal. Door de winstnemingen op technologiefondsen neem je automatisch ook afscheid van Amerikaanse aandelen. Daardoor kom je in de portefeuille automatisch op meerdere vlakken op neutraliteit uit.’

Homan: ‘Ja, maar er zal wat de mix betreft nog wel herstel van de waardeaandelen komen, zoals energie. De groeiaandelen zijn al sterk gestegen, dus daar zal de koerswinst in 2021 minder zijn. Er ontstaat daardoor een evenwichtiger koersstijging, en een meer door macro-overwegingen gedreven markt.’

Dhoest: ‘Daar ben ik het mee eens. De scheiding tussen waarde- en groeiaandelen wordt kleiner. Je moet dus nu niet per se groeiaandelen dumpen en waardeaandelen op grote schaal kopen. Een mix lijkt goed.’

Wessels: ‘Maar toch: in de VS is het aantal bulls (optimistisch ingestelde beleggers, red.) al weer veel groter dan het aantal bears (pessimistisch ingestelde beleggers, red.). Daardoor kunnen op korte termijn financiële markten nog wel beweeglijk zijn, temeer daar in de VS weinig maatregelen tegen het coronavirus worden genomen terwijl de gevolgen ervan wel steeds erger worden.’

Homan: ‘Ja, die sentimentsindicator maakt de financiële markten op korte termijn wel gevoelig voor een tikkie.’

Wie is wie?
Rik Dhoest is als hoofd aandelenfondsen bij Bank Nagelmackers verantwoordelijk voor het largecapfonds en het small- en midcapfonds in de eurozone.

Bob Homan is als hoofd investment office bij ING Nederland verantwoordelijk voor het centrale beleggingsbeleid.

George Raven is als chief investment strategist bij InsingerGilissen verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid, de beheerportefeuilles en het uitdragen van de beleggingsvisie.

Ralph Wessels is als hoofd beleggingsstrategie bij ABN Amro medeverantwoordelijk voor het beleggingsbeleid en het uitdragen van de beleggingsvisie.

Wat zijn jullie verwachtingen voor 2021?

Homan: ‘Ik verwacht veel gelijkmatigheid in 2021, waarbij de beleggingscategorieën dezelfde richting op bewegen. Er zullen nog wel fluctuaties zijn, onder meer doordat er door corona nieuwe beleggers tot de markt zijn toegetreden, maar op indexniveau verwacht ik dat dus veel minder.’

Wessels: ‘Dat denk ik ook. Ik verwacht dat de inhaalbeweging van de achterblijvers nog wel door zal gaan, maar dat hoeft niet te leiden tot daling van de andere aandelen. Ook die kunnen doorgroeien, maar dus niet meer zo extreem als in 2020. Wij verwachten wel in 2021 vanaf het tweede kwartaal herstel. Daarom zijn we in aandelen naar licht overwogen gegaan, met wat verschuivingen tussen de sectoren: meer in financials en minder in consumptiegoederen.’

Homan: ‘Spreiding blijft dus belangrijk omdat je de plank kunt misslaan als je je tot een paar aandelen beperkt.’

Wessels: ‘Pas vanaf de zomer zal het normale leven weer op gang komen. Maar in een periode waarin dat normale leven weer in zicht komt, kunnen de ‘back-to-normal-aandelen’ wel even een periode van stijging hebben. Zo kunnen vastgoedaandelen gaan stijgen, als het ineens niet meer nodig blijkt om het aandelenkapitaal aan te vullen.’

Dhoest: ‘We blijven voor een belangrijk deel in de huidige aandelen zitten, maar gaan wel wat meer cyclische aandelen toevoegen zodat we een andere mix van groei en waarde-aandelen hebben. Je kunt in je beleggingen niet volledig reageren op plotselinge koersbewegingen zoals die zich in oktober hebben voorgedaan.’

Wat als er een derde coronagolf komt?

Dhoest: ‘In België, Italië, Frankrijk en Oostenrijk gaat het nog steeds slecht…’

Wessels: ‘De grotere testcapaciteit zal de effecten van een opleving van corona steeds controleerbaarder maken. Bovendien zal de ECB verruimen en lijkt het er tevens op dat er in de VS een steunpakket komt. Ook de investeringen nemen toe.’

Homan: ‘2021 wordt een jaar met grote economische groei en dat komt niet alleen door het herstel vanuit 2020. Maar de krimp van 2020 zal pas in 2022 zijn ingelopen.’

Raven: ‘Het klassieke patroon is een opleving na de presidentsverkiezingen tot in de eerste helft van het volgend jaar. Als corona dan niet weg is, kan er best een correctie plaatsvinden. Zeker als ook Polen en Hongarije blijven dwarsliggen in Europa. Dat is een mogelijk scenario als het optimisme van beleggers in het najaar te groot blijkt te zijn geweest.’

Homan: ‘Meer risico nemen kan best beloond worden. De waarderingen van sommige aandelen zijn weliswaar opgelopen door lagere winsten en hogere koersen, maar de rentestanden zijn juist gedaald. Dat compenseert elkaar. Ik verwacht dat in 2021 de economie en de beurskoersen parallel zullen lopen. En omdat de kans op een recessie kleiner is dan in andere jaren – 2021 is een hersteljaar – kunnen de aandelenkoersen omhoog. In 2020 was dat juist niet het geval: de economie ging achteruit, maar veel aandelen en zelfs indices stegen.’

Wessels: ‘Wij verwachten ook herstel in 2021, vooral vanaf het tweede kwartaal. 2020 kan best euforisch afgesloten worden, maar het is moeilijk om de veranderingen te timen. Wij kijken toch meer met een twaalf-maandsbril.’

Welke sectoren zullen in 2021 van het herstel profiteren?

Homan: ‘Voorheen zat er nog een rem op de gezondheidszorg vanwege de hoge kosten. Maar door corona is die rem weggenomen.’

Dhoest: ‘Ik blijf ook bij de pareltjes. Zoals chips, die blijven profiteren van de digitalisering. Ook verwacht ik herstel van de autosector en binnen de cyclische sector de industrials. Ik denk ook dat de telecomaandelen te veel zijn afgestraft. 5G gaat toch ook daar tot inkomsten leiden.’

Raven: ‘De technologie zal het goed kunnen blijven doen, met nieuwe ontwikkelingen als 5G en in de toekomst zelfs 6G. Dat vreet ook halfgeleiders. Ik denk dat de financiële sector en de energiesector het relatief slecht blijven doen. Vroeger stonden banken als ING op een waardering van 20. Dat was gelijk aan hun rendement op eigen vermogen. Nu is dat rendement 5 door regelgevers, lagere rentes en boetes, en dat is nog steeds gelijk aan hun waardering. Al met al voorzie ik geen grote sectorrotaties en portefeuillemixwijzigingen. We beginnen bij de gedaalde spread langzaamaan te kijken naar een afbouw van high yield en opkomende-landenschuld.’

Wessels: ‘De banken hebben nog wel voorzieningen die vrij kunnen vallen.’

Homan: ‘We veranderen voorlopig niets in onze portefeuilles, ook niet aan de weging binnen het aandelensegment. Bij een dip in de aandelenmarkten zou ik wel wat aandelen bij willen kopen en die categorie gaan overwegen. In de obligatiesfeer heb je in je beleggingsportefeuille staatsobligaties als buffer nodig, maar vanwege het rendement heb je bedrijfsobligaties – Europese – nodig, en opkomende-marktenschuld. We merken wel dat steeds minder klanten geïnteresseerd zijn in de portefeuilles waarin obligaties het zwaarst wegen, zoals die waarvan obligaties 90% uitmaken.’

Dhoest: ‘Wij zijn sinds oktober overwogen in aandelen. Binnen de aandelenportefeuilles hebben we besloten de pure groeiaandelen wat af te bouwen en meer voor een mix met waardeaandelen te kiezen.’

Wessels: ‘Wij zullen waarschijnlijk ook een buy-the-dips-strategie volgen in 2021. Het lijkt ook nuttig meer met klanten het gesprek aan te gaan over de lage rente en wat dat doet met verwachte rendementen. Als belegger word je gedwongen meer risico te nemen. Klanten zouden er dan over kunnen gaan denken om minder in obligaties te beleggen en meer in aandelen, en dus een ander risicoprofiel te kiezen.’

Raven: ‘Ja, dat is een ontwikkeling die al vele jaren zichtbaar is en die wij ook al lang met onze klanten bespreken.’

Wat is jullie advies aan de lezers?

Wessels: ‘Klanten missen nogal eens de structurele veranderingen in een sector of een bedrijf. Soms komt het daardoor niet meer goed  met een bedrijf. Dus: let op structurele veranderingen en herpositioneer je portefeuille.’

Dhoest: ‘Het is gevaarlijk om niet in de markt te zitten, want dan mis je kansen.‘

Raven: ‘Emoties zijn slecht voor beleggers. Er zijn beleggers die tijdens de crisis uit angst zijn uitgestapt. Die emoties – angst, maar ook hebzucht – kunnen worden geneutraliseerd en uitgebannen door om de zoveel tijd periodiek bij te kopen. Een belegger stapt dan in op zowel de hoogte- als dieptepunten.’

Homan: ‘Maak een plan en houd je daar aan. Vraag daarbij eventueel hulp van een kennis die er verstand van heeft.’

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!