Updates

Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Actueel Jaap Barendregt, 3 nov 10:45

Beurzen Vandaag | Groene borden

0 0 Leestijd ongeveer

Het betere Amerikaanse beurssentiment, dat wellicht al deels was ingegeven door de goede beursuitslagen van gisteren in Europa, slaat vandaag weer over op de Europese beurzen.

Bedrijven publiceren behoorlijk goede cijfers gezien de moeilijke periode waarin ze verkeren. Zo overtreffen de resultaten in de VS vaak de analistenverwachtingen, waarvan overigens wel moet worden gezegd dat die eerder aanzienlijk waren verlaagd. Deze week overheerst dus het optimisme, maar het is afwachten welk effect de Amerikaanse presidentsverkiezingen zullen hebben.

DSM

De AEX-index begint vanmorgen met een plus van 0,9% en de AMX-index stijgt 1,8%. Opvallend is dat DSM met 2,7% stijgt, hoewel de cijfers tegenvielen. Zowel de omzet als het autonome operationeel resultaat (ebitda) waren beneden verwachting, waarbij de omzet zelfs lager was dan de laagste analistenverwachting. De operationele marge was echter wel goed en dat is een lichtpunt.

Grootste stijgers AEX/AMX om 09.30 uur:

 • Arcelor Mittal +4,4%
 • BAM +4,3%
 • Aalberts +3,9%

Grootste dalers AEX/AMX om 09.30 uur:

 • Just Eat Takeaway -0,7%
 • PostNL -0,5%
 • ASML -0,3%

BNP Paribas

In Europa is BNP Paribas de grote stijger. De bank presenteerde goede handelscijfers en meldde dat er voor problematische leningen minder voorzieningen nodig zijn dan verwacht. Bayer was met -1,3% de ‘grote’ daler omdat het juist de voorzieningen voor de uitkomst van rechtszaken rond het gewasbeschermingsmiddel Roundup moet verhogen. De Eurostoxx50-index stijgt bij opening met 1,2%.

Grootste stijgers Eurostoxx50 om 09.30 uur:

 • BNP Paribas +6,8%
 • Safran +3,7%
 • ING +3,1%

Grootste dalers Eurostoxx50 om 09.30 uur:

 • Bayer -1,7%
 • Prosus -0,5%
 • Deutsche Börse -0,3%

Verkiezingen VS

De Amerikaanse beurzen zijn weer wat tot rust gekomen na een vrij stormachtige week. Algemeen worden corona en de verkiezingen aangewezen als oorzaak van de onrust van vorige week. Die twee factoren speelden ook gisteren nog, maar beleggers lieten zich van hun optimistische kant zien waardoor de beursindices stegen.

Daarbij moet echter wel worden opgemerkt dat technologie-aandelen niet geweldig presteerden, terwijl hun koersstijgingen de afgelopen maanden juist een teken van opluchting waren geweest. Beleggers in de VS zijn er dus niet helemaal gerust op, en bij zo’n sentiment wegen de hoge waarderingen (k/w’s) van de technologiefondsen extra zwaar.

Non-tech

De Dow Jones steeg met 1,6%. Daarbij waren niet-technologiebedrijven als Walgreens Boots Alliance en Dow Inc de uitblinkers. De grootste stijger, Honeywell International, is bezig aan een inhaalslag. Typische consumentenbedrijven als Walt Disney en McDonald’s presteerden gisteren minder goed, maar hun koersdaling bleef beperkt. Er was slechts een beperkt aantal dalers

Grootste stijgers Dow Jones:

 • Honeywell International +5,3%
 • Walgreens Boots Alliance +5,1%
 • Dow Inc +5,1%

Grootste dalers Dow Jones:

 • Walt Disney -0,9%
 • McDonald’s -0,2%
 • Apple -0,1%

Grafiek van de Dag

Over vijf jaar genomen is de AEX-index meer gestegen dan de AMX-index en de AscX-index van respectievelijk de mid- en smallcaps. Het verschil tussen de AEX en de AscX is overigens klein: +38,8% tegen +36,9 (inclusief dividend, stand van 12.00 uur op 3 november). De AscX bestaat in de regel uit opkomende bedrijven en bedrijven die langzaam aan belang inboeten. De AMX-index bleef achter, met een rendement van +28,8%. Ook in 2020 doet de AEX het minder slecht (-8,3%) dan de AMX-index (-11,3%) en de AscX-index (-10,9%). Maar na de grote coronadip op 23 maart presteert de AscX-index aanzienlijk beter dan de AEX-index: +46,8% tegen +30,5%. De AMX-index zit er met +38,8% tussenin.

De mindere prestatie van de AEX-index komt doordat grote bedrijven als de banken en Shell sinds eind mei niet meer in koers stijgen en technologie-aandelen als ASMI en ASML (en ook Prosus) dat vanaf midden juli per saldo ook niet meer doen. Bij aandelen in andere sectoren is de koersgroei wél doorgegaan.

AGENDA

Bedrijfscijfers:
DSM, Kendrion, Bayer, BNP Paribas, HelloFresh met kwartaalcijfers

Macrocijfers:
Fabrieksorders VS, september (verwacht: 0,6%; vorig: 0,7%)

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.