Hulde aan de negatieve belegger
Om van al die biljetten af te komen heeft het plaatselijke casino bij roulette de kans op rood 60% gemaakt. Je kunt daar dus gerust een avondje lang alles op rood zetten. Aan het einde van zo’n mooie avond zoek je met een leuke winst op zak je slaapkamer in het luchtkasteel op.
De simpele vraag
Kinderen klinkt zo’n avontuur realistisch in de oren. Volwassenen reageren meestal met ongeloof en cynisme. Ook de beleggerswereld zit vol met scepsis, en harde cijfers bewijzen dat. Zo houdt de American Association of Individual Investors (AAII) al jarenlang een wekelijkse enquête onder haar leden. De vraag die deze leden voorgelegd krijgen is heel simpel: wat denkt u dat er de komende zes maanden met de aandelenmarkt gaat gebeuren? De mogelijke antwoorden zijn hoger (bullish), lager (bearish) en neutraal.
Nu kun je met de koersen uit het verleden een kansberekening maken van bijvoorbeeld de S&P500-index. De kans dat de S&P na zes maanden hoger zal staan is ongeveer 63%. Die stijging kan miniem zijn, maar ook meer dan 90%. Maar hoger is hoger. Met deze kennis in het achterhoofd zou ik elke week hetzelfde antwoorden op de vraag van AAII: bullish. Als ik het maar lang genoeg volhoud, heb ik het veel vaker goed dan fout. Amerikaanse beleggers houden er duidelijk een andere logica op na. Gemiddeld genomen is maar 38,1% van de ondervraagden bullish. Ongeloof en cynisme overheersen, en daarmee doen beleggers zichzelf dus ogenschijnlijk tekort.
Opgelucht adem halen
Er zit echter ook een goede kant aan de negativiteit van beleggers. Stel je voor dat 90% van de beleggers altijd bullish zou zijn. Je mag dan aannemen dat deze mensen al hun beschikbare geld in aandelen hebben gestoken. In Las Fantasias groeit het geld aan de bomen, maar in onze wereld hebben we eiken- en dennenbomen waar geen cent vanaf komt. Hier wordt het dan lang wachten op nieuwe kopers met geld in de zakken. Waar gaat die verwachte stijging vandaan komen, als iedereen vol belegd is? Niets voor niets geldt het als een dreigend voorteken als veel beleggers bullish zijn. Ik haal dan ook vaak opgelucht adem als Amerikaanse beleggers weer eens hun wantrouwen uitspreken.
Overigens waren de twee metingen met de meeste bears (negatievelingen) sinds 1987 allebei in het jaar 1990. Het rendement van de S&P zes maanden later? +33,2%.