Updates

Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden

Updates

Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Tip Terugblik Karel Mercx, 27 okt 14:25

Gold Miners ETF | De hefboom levert prima werk

0 0 Leestijd ongeveer

Precies een jaar geleden tipte ik de VanEck Vector Gold Miners ETF (ISIN: IE00BQQP9F84). In het afgelopen jaar steeg de ETF met 41,5%.

De titel van het artikel was: Deze belegging gaat voor de tiende keer sinds 1971 sterk stijgen. Sinds de westerse wereld in 1971 de gouden standaard definitief losliet, gaat de goudprijs namelijk telkens hard omhoog als het vertrouwen in het feduciaire geldstelsel afneemt. Dat gebeurt meestal in tijden van onrust op de financiële markten. Keert de rust terug en neemt het vertrouwen toe, dan daalt de goudprijs flink.

De hefboom

Goudmijnaandelen zijn een hefboom op het goud. Dat zit als volgt. Mocht de goudprijs van $2000 naar $4000 per troy ounce gaan, dan is het rendement 100% bij een belegging in fysiek goud. Een goudmijn ziet de winst echter veel eerder met 100% stijgen. Als het een goudmijn $1400 kost om een troy ounce uit de grond te halen en als de onderneming dit goud vervolgens verkoopt voor $1900, bedraagt de winst $500. De winst op een troy ounce verdubbelt echter naar $1000 als de goudprijs stijgt naar $2400.

Uiteraard werkt dit ook de andere kant op. Gaat de goudprijs naar $1650, dan wordt de winst gehalveerd. Dit werkt bovendien door met een extra hefboom: als de winst daalt, willen beleggers een lagere koers-winstverhouding betalen. Stijgt de winst, dan stijgt vaak ook de koers-winstverhouding.

Advies Gold Miners ETF

In de huidige tijd ligt een flink lagere goudprijs – en daarmee dalende koersen voor de goudmijnaandelen – echter niet voor de hand. Voorlopig blijft het volop crisis. En met overheden en centrale banken die in 2021 minstens zo hard gaan stimuleren als in 2020, denk ik er niet aan om het advies terug te brengen. De goudmijnaandelen-ETF is nog steeds koopwaardig.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.