Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Opinie Menno van Hoven, 1 okt 2020 11:00

Het perfecte aandeel

0 0 Leestijd ongeveer

In het zeer moeizaam verlopende beursjaar 2020, getekend door de blijvende onzekerheid over de coronapandemie, is het voor mij juist nu extra interessant om goed te kijken naar de statistieken omtrent dividend en aandeleninkoop van individuele beursgenoteerde bedrijven.

Wat dit betreft laat het jongste rapport van S&P Dow Jones Indices inzake de aandeleninkoop van alle S&P500-aandelen in het tweede kwartaal een weinig verrassend beeld zien. In totaal daalden de buybacks met 55,4% tot $88,7 mrd, en S&P Dow Jones verwacht eenzelfde beeld voor het derde kwartaal.

Goed beschouwd is het bizar dat aandeleninkoop bij extreme koersdalingen telkens weer stagneert, terwijl er juist dan fantastische kansen liggen. Gelukkig zijn er uitzonderingen. Die zien we momenteel met name binnen de technologiesector, waar de cashflows sterk blijven en de aandeleninkoop bij veel topaandelen gewoon doorgaat. Zo spendeerde Apple in het tweede kwartaal $17,6 mrd (!) aan buybacks. Ook Microsoft staat in de top-5 met $5,8 mrd, ongeveer in lijn met voorgaande kwartalen.

Aandeelhouder centraal

Mijn aandacht gaat vooral uit naar chipaandeel Texas Instruments (TXN), dat ik begin 2018 op een koers van $102,62 relatief laat kocht voor de Dividendportefeuille. De aandeelhouder staat bij dit bedrijf centraal en het bedrijf is zeer transparant over de besteding van de vrije kasstroom. Feitelijk gaat alles wat er na kosten en (noodzakelijke) investeringen resteert, één op één terug naar de aandeelhouders via aandeleninkoop en dividend. De statistieken over ‘shareholder returns’ van Texas Instruments zijn voor mij als liefhebber (en aandeelhouder) om van te smullen.

In het tweede kwartaal spendeerde het bedrijf $882 mln aan aandeleninkoop en werd er $825 mln dividend betaald. Dat is in lijn met de vrije kasstroom van $5,8 mrd – 40% van de omzet – die in 2019 werd gerealiseerd. Sinds 2004 kocht de onderneming maar liefst 46% van alle uitstaande aandelen in. Nog belangrijker: het dividend werd elk jaar verhoogd, waarvan de laatste tien jaar op rij zelfs met dubbele cijfers. Deze maand ging het dividend nog eens met 13% omhoog en in 2020 werd het aantal uitstaande aandelen al met 2,4% teruggebracht. Ondertussen blijft de balans nagenoeg schuldenvrij en is het dividendrendement nog bijna 3%. Bovendien scoort Texas Instruments ook nog eens goed op het gebied van duurzaamheid.

Voor mij is dit het perfecte aandeel.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ