Updates

Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen

Dividendportefeuille | Techsector bepalend dit jaar

0 0 Leestijd ongeveer

De Dividendportefeuille presteert in 2024 naar behoren met nu 9,6% winst, vooral dankzij de uitblinkende technologiesector. De meeste dividendgroeiers uit andere sectoren presteren dit jaar ronduit zwak.

Per 5 juli 2024 staat de Dividendportefeuille op een winst van 9,6% met een totale waarde die op €5 na €510.000 waard is, ofwel een totaalrendement van 410% sinds de start in september 2011. Dat komt neer op een gemiddeld jaarlijks rendement van 12,3%.


Sinds 2011 was er tot dusverre slechts één verliesjaar met een min van 13,8% in 2022. Daar staat een dubbelcijferig rendement in tien van de veertien jaar tegenover, waarbij ook 2024 nog makkelijk het elfde jaar van dubbelcijferig rendement kan worden met nu +9,6%.

Mager

Het rendement dit jaar oogt wat mager, zeker vergeleken met de S&P500-index (+16,1%) en de Nasdaq (+21,1%). Deze indices worden echter gedomineerd door technologieaandelen die bepalend zijn voor het rendement. Ter illustratie: de sector Information Technology pluste tot dusver gemiddeld 31,5% in 2024, met op de tweede plek het gerelateerde Communication Services (waar ook Meta onder valt) met +26,8%.

Traditionele sectoren zoals vastgoed (-4,9%), basismaterialen (+1,4%) en Health Care (+4,9%) blijven relatief gezien ver achter, net als veel smallcaps met in 2024 bijvoorbeeld een rendement van slechts 0,4% voor de Russell-2000 index.

Dividend Aristocrats

Last but not least kijk ik altijd graag naar de Amerikaanse Dividend Aristocrats, de aandelen uit de S&P500-index die het dividend al minstens 25 jaar op rij hebben verhoogd. Het gemiddelde rendement in 2024 voor deze dividendgroeiers, waar nauwelijks technologieaandelen bij zitten, is dit jaar, schrik niet, slechts 1,9%.

Dat tegen 16,1% rendement voor de S&P500-index (!), wat zoals gezegd hoofdzakelijk door de technologiesector komt. In dat licht bezien is de gemiddeld +9,6% voor de Dividendportefeuille helemaal zo slecht nog niet, maar ook hier zijn de techaandelen met nu bijna 21% weging hoofdverantwoordelijk voor dit rendement dankzij de grote stijgers Broadcom (+54,9%), KLA Corp (+46,8%), Monolitic Power (+33%) en Microsoft (+22,5%). Zonder deze aandelen zou het jaar 2024 ook voor de Dividendportefeuille een stuk minder voorspoedig verlopen.

Dalers laag gewaardeerd

De grootste dalers in 2024 binnen de Dividendportefeuille zijn stuk voor stuk laag gewaardeerde, vaak cyclische aandelen die vanwege de zwakke performance ook het lijstje met hoogste dividendrendementen aanvoeren.

Bekijk hier de volledige Dividendportefeuille

Zolang deze aandelen het dividend jaarlijks gemiddeld met minstens 5% blijven verhogen, is er geen enkele reden om afscheid te nemen. Vooral in Europa zie ik echter steeds meer posities die qua dividendgroei toch niet (meer) brengen wat ik er op voorhand van had verwacht, wat zich in de praktijk ook vertaalt in een achterblijvende beurskoers.

Wijzigingen op komst

De wijzigingen van de laatste jaren waren allemaal gericht op een snellere dividendgroei voor de nieuwe aankopen. Later dit jaar wil ik die lijn verder doortrekken, waarbij de qua dividendgroei zwakke broertjes ingeruild gaan worden voor snellere groeiers, die in de regel vaak wel een lager dividendrendement hebben en tegen een hogere notering noteren.

Voor de VS noemde ik in dat kader eerder al Rollins en Cintas. Ook in Europa heb ik inmiddels een flink aantal van dit soort pareltjes in kaart gebracht die de komende tijd stapsgewijs zullen worden ingepast.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ