Updates

Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Jaap Barendregt, 30 sep 15:03

Ajax op winst ondanks vroege exit Champions League

0 0 Leestijd ongeveer

Voetbalclub AFC Ajax had in seizoen 2019/’20 te maken met een korter seizoen en met eerdere CL-uitschakeling dan een jaar eerder. De nettowinst was daardoor fors lager dan in 2018/’19.

Het duidelijkste effect op de omzet van Ajax in vergelijking tot het vorige jaar kwam van de vervroegde uitschakeling in de Champions League, via recettes maar vooral via de prestatiepremies van de UEFA. De totale jaaromzet daalde van €199 mln naar €162 mln. Bij gelijkblijvende kosten leidde dat tot een operationeel verlies van €3 mln voor afschrijvingen en het resultaat vergoedingssommen. Het operationeel resultaat erna kwam uit op €29 mln. De belangrijkste component is hierbij de opbrengst uit de verkoop van spelers. Na belasting kwam de nettojaarwinst uit op bijna €21 mln. Vorig jaar was dat nog bijna €52 mln (zie tabel).

Champions League

Het seizoen was qua bedrijfsresultaat voor afschrijvingen en resultaat vergoedingssommen het op twee na slechtste van de laatste tien jaar – na 2017/’18 en 2009/’10 – met een verlies van €3 mln. Het gaat hierbij dus om de activiteiten rond de organisatie van de wedstrijden, een kernactiviteit. Qua omzet was 2019/’20 het tweede jaar in de geschiedenis van Ajax, met dus toch een operationeel verlies. Duidelijk is dat Champions League-voetbal voor Ajax een noodzaak is geworden, waarbij voor een positief operationeel resultaat dus wel de tweede ronde moet worden gehaald. Die andere kernactiviteit, de opleiding en kwaliteitsverbetering van spelers, evenaarde met €32 mln het recordjaar 2018/’19. De opleiding en verbetering van spelers bieden compensatie voor een minder goed competitiejaar.

Ajax blijft op houden

Competitie-en transfergelden kunnen elkaar bij het bedrijfsresultaat dus ondersteunen. Omgekeerd kunnen minder goede resultaten bij de transfers in combinatie met of door slechte competitieresultaten elkaar aan de verlieskant versterken. Het is dan ook noodzaak voor Ajax om te zorgen voor voldoende talent en geschikte aankopen. Het bedrijf heeft getoond hier oog voor te hebben en met hogere spelerssalarissen en duurdere maar internationaal gezien toch bescheiden transfers de clubprestaties op een hoger niveau te willen tillen.

Twee recente versterkingen, de Braziliaan Antony en de Ghanees Kudus, lijken in dat opzicht goede aankopen. De tweede ronde van de Champions League zou jaarlijks haalbaar zijn, ook in dit seizoen. Om die reden handhaaf ik het houdadvies.

JAARCIJFERS
In € mln 2019/’20 2018/’19
Omzet 162,3 199,5
Operationeel resultaat 28,8 68,2
Nettowinst 20,7 51,9

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!