Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Actueel advies

Advies van de dag Jeff Thijssen, 29 sep 2020 10:11

ArcelorMittal | Met goede deal van Amerikaanse activiteiten af

0 0 Leestijd ongeveer

Het aandeel ArcelorMittal spoot omhoog nadat maandag bekend werd dat Staalbedrijf Cleveland-Clifs de Amerikaanse tak van ArcelorMittal overneemt, inclusief $2 mrd aan schulden en pensioenverplichtingen.

Staalreus ArcelorMittal heeft maandag voorbeurs laten weten dat haar Amerikaanse tak is verkocht aan Cleveland-Cliffs. Eerder dit jaar nam deze partij ook al AK Steel over, en de jongste overname maakt Cleveland-Cliffs tot het grootste staalbedrijf van de VS. De Amerikanen hopen dankzij de acquisitie $150 mln per jaar te kunnen besparen, en dit sterke synergievoordeel heeft er volgens het bestuur van ArcelorMittal voor gezorgd dat er een goede prijs voor de Amerikaanse tak kon worden bedongen.

ArcelorMittal ontvangt $1,4 mrd. $505 mln daarvan is in cash, de rest in aandelen. Verder zal Cleveland-Cliffs ook de schulden en pensioenverplichtingen van de Amerikaanse tak overnemen, ter waarde van $2,0 mrd. De transactie zal naar verwachting in het vierde kwartaal worden afgerond.

ArcelorMittal versterkt balans verder

De verkoop van de Amerikaanse tak zorgt ervoor dat de balans van ArcelorMittal opnieuw wordt versterkt. Eerder dit jaar voerde het bedrijf al een kapitaalverhoging door van $2,0 mrd nadat kredietbeoordelaars Fitch en Moody’s de rating van het bedrijf hadden verlaagd. Opvallend is dat $500mln van de overnamesom gebruikt wordt om eigen aandelen in te kopen tegen een hogere beurskoers dan waartegen ze eerder dit jaar bij de kapitaalverhoging in de markt werden gezet.

Ondanks het vertrek uit de Verenigde Staten, blijft ArcelorMittal via een minderheidsbelang ook in de toekomst blootgesteld aan de Amerikaanse markt. Dit was de afgelopen tijd een interessant gebied om actief te zijn, aangezien de staalprijzen er dankzij beschermende overheidsmaatregelen een stuk hoger lagen dan elders in de wereld. De Verenigde Staten slaagden er beter dan Europa in om goedkoop staal uit onder andere China te weren.

Advies blijft kopen

Bij een geschatte k/w 2021 van 9 herhaal ik het koopadvies voor ArcelorMittal. Het bedrijf heeft de balans op orde en is goed gepositioneerd om te gaan profiteren van een mogelijk herstel van de staalmarkt.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!