Updates

Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Actueel advies

Advies van de dag Jeff Thijssen, 5 aug 2020 14:16

ArcelorMittal | Profiteren van herstel

0 0 Leestijd ongeveer

ArcelorMittal heeft veel last van de coronacrisis, maar de cijfers waren minder slecht dan op voorhand gedacht.

Het zal voor de meeste beleggers geen verrassing zijn dat staalbedrijf ArcelorMittal veel last heeft van de coronacrisis. Topman Lakshmi Mittal liet in zijn toelichting weten dat het bedrijf de moeilijkste periode uit zijn geschiedenis probeert door te komen. De vraag naar staal viel in het tweede kwartaal als gevolg van de coronacrisis zeer ver terug. In reactie daarop sneed het bedrijf in de kosten en investeringen en verlaagde het de productie.

De omzet in het tweede kwartaal kwam uit op $10,9 mrd, een afname van 42% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Het operationeel resultaat (ebitda) halveerde van $1,6 mrd naar $707 mln. Dat was nog altijd een stuk hoger dan verwacht, want analisten hadden gerekend op $486 mln. Onder de streep bleef er een nettoverlies over van $559 mln (-$0,50 per aandeel).

Tekenen van herstel

ArcelorMittal liet weten de eerste tekenen van herstel te zien, nu in verschillende landen de lockdownmaatregelen zijn versoepeld. De staalreus boekt daarnaast goede progressie in het realiseren van haar doelstelling om tegen eind 2020 de nettoschuld te reduceren tot $7 mrd. Dat gebeurt echter niet op de wijze die beleggers voor ogen stond. Door de overnames van Ilva in Italië en Essar in India liet de schuldafbouw te lang op zich wachten. Daarbij werd het bedrijf geplaagd door zwakke vraag uit de auto-industrie en de coronacrisis.

Kapitaalverhoging

Toen in april en mei respectievelijk Fitch en Moody’s de kredietwaardigheid van ArcelorMittal verlaagden, besloot het bedrijf op 11 mei een kapitaalverhoging te doen van $2 mrd die resulteerde in een verwatering van circa 21% voor de aandeelhouders. De nettoschuld daalde hierdoor van $9,5 mrd eind maart naar $7,8 mrd eind juni.

Bij een geschatte k/w 2021 van 10 herhaal ik het koopadvies voor ArcelorMittal. De staalmarkt lijkt een dieptepunt te hebben bereikt, het bedrijf heeft de balans op orde en is goed gepositioneerd om te profiteren van een mogelijk herstel.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!