Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Advies van de dag Hildo Laman, 27 aug 2020 17:33

CM.com | Groei weegt zwaarder dan winst

0 0 Leestijd ongeveer

CM.com heeft mooie groeicijfers laten zien. De winstgevendheid laat nog te wensen over, maar de pijlen zijn gericht op uitbreiding en dat kost op korte termijn geld.

De omzet van communicatiedienstverlener CM.com is in het eerste halfjaar met 30,5% gestegen, naar €57,8 mln. Digitale communicatie wordt steeds belangrijker, en dat merkt CM in de omzet. Dat het bedrijf over deze periode geen winst heeft gemaakt, komt onder andere door de kosten rond de beursgang (€1,8 mln), maar ook door uitbreiding. CM.com heeft veel mensen aangenomen om nieuwe klanten binnen te halen en heeft nieuwe vestigingen geopend in de VS en Kenia. Dit soort maatregelen kost direct geld, terwijl de meeste opbrengsten pas later zichtbaar zullen zijn.

Hogere groei

Groei was een belangrijke reden voor de beursgang. De afgelopen jaren vlakte die wat af, maar met de opbrengst van de verkochte aandelen wil het bedrijf het groeitempo weer verhogen. De eerste halfjaarcijfers zijn een teken dat dit inderdaad zou kunnen lukken. Door overnames, nieuwe klanten en meer omzet bij bestaande klanten lag de groei in de eerste helft van het jaar een stuk hoger dan het gemiddelde van de afgelopen jaren.

Aandeel CM.com

De vraag is wat een snelgroeiend bedrijf als dit waard zou moeten zijn. De markt waar CM.com op actief is, digitale communicatie tussen bedrijven en klanten, groeit snel. Het binnenhalen van zoveel mogelijk klanten en het verwerven van een zo groot mogelijk marktaandeel zijn zaken die op dit moment zwaarder wegen dan de winstcijfers. Als de groei de komende paar jaar in de buurt ligt bij die van de eerste helft van dit jaar, zullen beleggers geen problemen hebben met een lage winst of verlies.

Omdat de toekomst belangrijker is dan de huidige stand van zaken, is het wel moeilijk om het bedrijf te waarderen. De toekomst is per definitie onzeker, en alleen uitgaan van de huidige situatie (waarin het bedrijf verlies maakt) zou tot een heel lage waardering leiden. Er wordt nu ongeveer 3,5 keer de geschatte omzet voor dit jaar betaald. Dat is niet erg veel. Ik verwacht dat de markt waarin CM actief is de komende jaren zal groeien, en ook dat het hoge groeitempo van het bedrijf kan doorzetten. Het grote risico is natuurlijk dat de markt en/of het bedrijf de verwachtingen niet kunnen waarmaken. Maar risico hoort bij beleggen. Het potentieel vind ik op de huidige koers opwegen tegen het risico. Ik handhaaf dan ook het koopadvies.

CM.com
In € mln 2020(t) 2019 2018 2017
Omzet 125,0 96,3 84,6 79,9
Ebitda -1,0 5,4 4,3 4,4
Nettowinst -6,5 -1,8 0,2 1,1

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!