Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Advies Michiel Pekelharing, 25 jun 2020 14:02

Adyen | Alles valt op zijn plaats

0 0 Leestijd ongeveer

Een sterke groei van het aantal contactloze betalingen en de problemen bij concurrent Wirecard spelen Adyen in de kaart. Aan de goede vooruitzichten hangt echter wel een heel stevig prijskaartje.

Voor veel bedrijven is de coronapandemie een bron van onzekerheid, maar voor Adyen ontpopt het zich tot een extra groei-aanjager. De verschuiving van contant afrekenen naar digitaal betalen komt in een stroomversnelling. Fysieke winkelverkopen staan weliswaar overal ter wereld onder druk, maar voor betalingsverwerkers als Adyen wordt dat ruimschoots gecompenseerd doordat meer mensen contactloos afrekenen of inkopen doen via het internet.

Dat is geen tijdelijke opleving, maar een structurele omslag omdat veel mensen het gemak van de nieuwe betalingsvorm ervaren. Consultancyfirma Bain & Company heeft de prognose voor het marktaandeel van digitale betalingen in 2025 de afgelopen maanden opgeschroefd van 57% naar 67%. Die omslag weegt zwaarder dan de terugval in het aantal verwerkte transacties voor reisbureaus en luchtvaartmaatschappijen (circa 6% concernomzet).

Leidende positie op groeiende markt voor Adyen

Behalve van accelererende marktgroei plukt Adyen ook de vruchten van een groeiend marktaandeel. Het bedrijf haalt een stevige stroom nieuwe klanten binnen en voegde half juni nog Amazon Pay aan zijn platform toe. De malaise bij branchegenoot Wirecard opent bovendien de deur om zaken te doen met ondernemingen die op zoek zijn naar een meer solide partner.

Toch zitten er voor Adyen twee kanten aan de problemen bij de Duitse betalingsverwerker. De kans is groot dat toezichthouders strengere eisen gaan stellen waardoor het bedrijf meer personeel vrij moet maken voor compliance-taken. In dat geval wordt de afzwakkende stijging van de ebitda-marge (van 52,2 naar 56,6% in 2019) weer wat minder een aanjager voor toekomstige winstgroei.

Voorlopig heeft de accelererende marktgroei echter meer impact op de resultaatontwikkeling. De winstverwachting voor 2021 wordt opgeschroefd naar €15 per aandeel. Daarmee komt de k/w op bijna 90. Die extreme waardering maakt het aandeel kwetsbaar voor tegenvallers, zoals strengere eisen van de toezichthouder of de komst van een nieuwe concurrent met veelbelovende technologie. Aan de andere kant is het door het sterke koersmomentum en de positieve nieuwsstroom voorbarig om nu al te verkopen. Adyen verdient dan ook een houdadvies.

Personeelsbestand Adyen dijt uit
Op 20 augustus maakt Adyen de halfjaarcijfers bekend. Normaal gesproken is dat naast de jaarcijfers de enige resultaatpublicatie, maar dit jaar maakte het bedrijf een uitzondering en kwam met kwartaalcijfers. Het transactievolume groeide in het eerste kwartaal met 38% naar €67,0 mrd (kw1 2019: 77%) en de omzet met 34% (kw1 2019: 36%) naar €135,5 mln. De ebitda-toename (+16% naar €63,6 mln) bleef hier ver bij achter, maar dat is geen reden tot zorg. Adyen investeerde namelijk flink in de toekomst, onder meer via het aantrekken van 169 nieuwe medewerkers. Hierdoor dijde het personeelsbestand binnen enkele maanden met 14% uit. De onderneming herhaalde de doelstelling van een ebitda-marge die op de lange termijn uitkomt boven de 55%.

 

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!