Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Actueel advies

Advies Hildo Laman, 20 jul 2020 15:42

Philips | Omzetgroei 2020 verwacht

0 0 Leestijd ongeveer

Een lagere omzet en winst in het tweede kwartaal weerhouden Philips er niet van om groei voor het gehele jaar te voorspellen. Voor sommige producten is corona een probleem, andere producten zijn juist extra gewild.

Philips heeft in het tweede kwartaal een 5,9% lagere omzet en een 14,6% lagere nettowinst behaald. Bij de divisies Diagnosis & Treatment en Personal Health daalde de omzet door de effecten van het coronavirus met respectievelijk 7,0 en 20,9%. Het bedrijfsonderdeel Connected Care noteerde daarentegen een omzetstijging van 13,9%, veroorzaakt door een grote vraag naar beademingsapparatuur voor coronapatiënten.

Groei

De winst per aandeel (wpa) in het tweede kwartaal is uitgekomen op €0,23. De wpa in het eerste halfjaar komt daarmee op €0,27. Philips noteert zijn beste resultaten traditioneel in de tweede jaarhelft, en daarover is het bedrijf optimistisch. Philips rekent erop dat de tweede helft van 2020 een stuk beter zal worden dan de eerste en rekent er zelfs op dat de jaaromzet een lichte groei zal vertonen ten opzichte van vorig jaar.

Daarvoor zal echter wel de situatie in de wereld moeten verbeteren na de moeilijke periode die veel landen achter de rug hebben. Ziekenhuizen zullen hun reguliere behandelingen dus moeten hervatten en het bestedingspatroon van consumenten zal moeten normaliseren. De orders zijn in het tweede kwartaal 27% hoger uitgekomen dan een jaar geleden, dus de voortekenen voor een goede tweede jaarhelft zijn gunstig.

Winsttaxatie

Ondanks de verwachte verbetering, verlaag ik mijn wpa-taxatie voor 2020 van €1,50 naar €1,35. Vorig jaar was de wpa in de tweede jaarhelft €0,84. Dit jaar verwacht ik een hoger resultaat vanwege het orderboek en de verwachtingen, maar ik denk niet dat de €1,50 nog gehaald kan worden. Voor komend jaar handhaaf ik mijn taxatie: €1,75.

Advies Philips

Uitgaande van de taxatie voor volgend jaar is de k/w van het aandeel ongeveer 26 en dividendrendement zo’n 2%. Daarmee is het aandeel naar mijn mening niet bijzonder aantrekkelijk. De afgelopen vijf jaar is de omzet met gemiddeld 3,4% per jaar gegroeid. Dat is aardig, maar niet indrukwekkend. Ook de financiële positie wordt steeds iets slechter, hoewel dat nu nog geen problemen oplevert. Alles afwegend handhaaf ik mijn houdadvies.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!