Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Neways

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 14 jul 2020 09:52

Advieswijziging | AkzoNobel herpakt zich vlot

0 0 Leestijd ongeveer

De omzet van AkzoNobel valt minder ver terug dan gevreesd, blijkt uit de voorlopige cijfers. Bovendien slaagt het bedrijf er goed in om de winstmarge op peil te houden.

In het tweede kwartaal is de omzet van AkzoNobel met 19% gedaald naar €2,0 mrd. Die terugval was iets minder groot dan verwacht. Bovendien is het een lichtpuntje dat er een geleidelijk herstel te zien is. In april lag de omzet nog 30% lager dan in dezelfde maand van 2019. In mei was dat 20% en in juni nog maar 5%.

De vraag naar decoratieve verven in Europa herstelde veel sneller dan het bedrijf zelf had verwacht. Dat is een meevaller, aangezien in de beginfase van de pandemie veel bouwmarkten gesloten bleven. In China ligt de afzet alweer bijna op het niveau van voor de corona-uitbraak. Aan de andere kant is een herstel in andere marktsegmenten nog ver weg. Dat geldt bijvoorbeeld voor de coating-verkopen in de auto-industrie en vliegtuigbouw.

Margestijging maakt indruk

Het operationeel resultaat daalde met 22% naar €238 mln. Het rendement op verkopen exclusief niet toegewezen kosten (ROS), waarop AkzoNobel zichzelf afrekent, steeg van 13,7 naar 14,0%. Dat is een meevaller. Het bedrijf heeft door de corona-uitbraak de doelstelling van 15% losgelaten, maar dat niveau lijkt nu toch haalbaar.

De onderneming zelf wijst scherpe kostenmaatregelen aan als oorzaak van de margeverbetering. Het heeft er echter alle schijn van dat de scherp gedaalde olieprijs eveneens een belangrijke rugwind vormt. Olie is een belangrijke grondstof voor het bedrijf en in het tweede kwartaal lag de prijs van een vat Brent ongeveer half zo hoog als een jaar eerder.

AkzoNobel naar houden

Op 22 juli komen de definitieve kwartaalcijfers en wordt meer duidelijk over hoe AkzoNobel ervoor staat. De voorlopige resultaten werden maandag beloond met een koersstijging van bijna 4%. Inmiddels staat de beurskoers ruim 25% hoger dan op 22 april, toen het advies werd verhoogd naar ‘kopen’  op basis van de vooruitzichten voor een meevallende margeontwikkeling en de belofte om toch dividend uit te keren. Door de recente rally is het opwaartse potentieel een stuk kleiner geworden. In afwachting van de definitieve resultaten, wordt het advies bijgesteld naar ‘houden’.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!