Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Jaap Barendregt, 28 mei 14:34

Lucas Bols | Geen snel herstel

0 0 Leestijd ongeveer

De definitieve jaarcijfers van Lucas Bols laten zien dat het drankenconcern zwaar getroffen wordt door de coronacrisis. Een snel herstel lijkt er niet in te zitten.

Dat likeurstoker Lucas Bols het zwaar heeft, is geen verrassing. Het bedrijf had in een update al gemeld dat de hoeveelheid drank die via de vaste afzetkanalen was verkocht, in maart een daling van bijna 30% had laten zien. Dat leidde mede tot een omzetdaling over het gebroken boekjaar 2019/20 (tot 31 maart) van 4,7%, naar €84 mln. Ook het operationeel resultaat en de nettowinst daalden (zie tabel).

De omzetdaling trof zowel wereldwijde merken als de Bols Likeuren, Passoa, Nuvo en Galliano alsook de regionale merken zoals Vieux, Pisang Ambon en Henkes. Teneinde de liquiditeit te beschermen, let het bedrijf scherp op de overhead en de advertentie- en promotiekosten. Ook wordt het werkkapitaal strikt beheerd. Voorts is besloten het slotdividend niet uit te keren en een halfjaar lang geen variabele beloning aan werknemers en bestuur te geven.

Na corona

Op de langere termijn zijn er wel groeimogelijkheden. Die liggen vooral in de opkomende markten. Met name in Azië zal de groeiende middenklasse de lokale sterke drank steeds meer inwisselen voor wereldmerken, waaronder die van Lucas Bols. Voor de periode direct na het coronatijdperk is het toekomstbeeld echter somberder. Nu de horecaverkopen  geleidelijk op gang komen, is langzaam omzetherstel mogelijk. Het valt echter te verwachten dat de distributeurs van Lucas Bols zelf met grote voorraden zitten die eerst moeten worden afgebouwd – temeer daar ook deze bedrijven, net als Lucas Bols, voor liquiditeit moeten zorgen.

Daarmee wordt het komende halfjaar voor de distillateur een moeilijke periode. Zelf verwacht het bedrijf in die periode een significante negatieve invloed van het coronavirus, zonder daar echter concrete prognoses aan te hangen. Ik ga ervan uit dat het eerste halfjaar verliesgevend wordt. Daarna zal Lucas Bols over de tweede helft van het jaar door een grotere vraag bij consumenten en het herstel van voorraden bij distributeurs weer zwarte cijfers schrijven, zodat het bedrijf volgens mijn inschatting qua winstgevendheid quitte speelt. Dat geeft echter, ondanks de lage k/w van 8,0, onvoldoende reden om mijn recente adviesverlaging te herzien. Het blijft ‘verkopen’.

JAARCIJFERS
In € mln2019/202018/19
Omzet84,087,0
Oper. resultaat (ebit)17,618,6
Nettowinst9,216,5

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!