Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen

Beleggen met korting in traditionele en virtuele computers

0 0 Leestijd ongeveer

Technologiebedrijven kunnen relatief goed overeind blijven in quarantainetijden. Toch zijn aandelen van veel van dit soort bedrijven flink goedkoper geworden. Dat biedt kansen voor beleggers.

Dell is bekend van de laptops en pc’s. Het bedrijf is door oprichter Michael Dell in 2013 van de beurs gehaald. Eind 2018 is het aandeel Dell weer teruggekeerd op de beurs via een nogal complexe transactie. Michael Dell en investeerder Silver Lake hebben wel de zeggenschap over het bedrijf gehouden door aandelen met extra stemrechten zelf te houden.

Virtualisatie

Dell verkoopt servers, laptops en pc’s. Dat gaat redelijk, maar de grote groei is al een tijd weg in deze activiteit. Er zit meer muziek in een belangrijk onderdeel van het bedrijf: VMWare. Dell bezit 80,8% van de aandelen VMWare, de rest van de aandelen zit bij andere beleggers in deze onderneming die zelf ook een beursnotering heeft. VMWare levert software en diensten rond virtualisatie en de cloud. Met virtualisatie kan bijvoorbeeld een bedrijf werknemers virtuele computers geven. De werkomgeving functioneert voor de gebruiker als een gewone pc, maar eigenlijk werkt iedereen op dezelfde server. De omzet van VMWare is de afgelopen vijf jaar met gemiddeld 12,4% per jaar gestegen.

Korting

Het aandeel Dell is door corona flink goedkoper geworden. Het is zelfs zo dat de waarde van Dell lager is dan alleen de deelneming in VMWare. Die is met de huidige koers $44,4 mrd waard, terwijl de marktwaarde van Dell $30,7 mrd is. De overige activiteiten krijgen beleggers er dus gratis bij. De omzet van de servers, computers en aanverwante artikelen was vorig jaar $79,8 mrd.

Schuld

Een minpunt van Dell is de vrij grote schuld: $52,1 mrd. Maar er staat ook $9,3 mrd cash op de balans. De financiële toekomst lijkt dan ook niet in gevaar te zijn. Het ziet ernaar uit dat veel technologiebedrijven minder last zullen hebben van de verschillende coronamaatregelen dan veel andere sectoren. De huidige lage koers van Dell kan over een of twee jaar een buitenkansje blijken te zijn.

Fondscode:DELL
BeursNYSE
Hoogste koers 12 mnd$70,55
Laagste koers 12 mnd$25,51
Beurswaarde (mrd $)30,7
Koers/winstverhouding6,9
Dividendrendement
Omzet 2019 (mrd $)92,1
Nettowinst 2019  (mrd $)4,6

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!