Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Analisten Stephen Hendriks, 19 apr 09:00

Credit Suisse | Geen reden dividendstop verzekeraars

0 0 Leestijd ongeveer

Credit Suisse is verrast door het negatieve dividendadvies van DNB voor Nederlandse verzekeraars.

Het is begrijpelijk dat beleggers zich zorgen maken over de dividenduitkeringen van Europese verzekeraars. De kapitaalpositie van de verzekeraars is echter veel sterker dan de koersdalingen suggereren, constateert Credit Suisse. Dat is de uitkomst van een nieuwe stresstest waarin de bank de solvabiliteitsratio – de verhouding tussen beschikbaar en door de toezichthouder vereist eigen vermogen – van de Europese verzekeraars heeft onderworpen. Uit deze stresstest komt een gemiddelde solvabiliteitsratio voor de verzekeraars voor eind 2020 van 180%, tien procentpunt lager dan eind 2019. Dat is duidelijk onder het historisch gemiddelde, maar nog steeds zeer acceptabel gezien de marktomstandigheden. Voor sommige verzekeraars leidt de stresstest van Credit Suisse zelfs tot een hogere solvabiliteitsratio.

Uitzonderlijk

Met name ASR valt op, met een stijging van 194% eind 2019 tot 235% eind dit jaar. Dat is het gevolg van de rekenmethodiek van de solvabiliteitsratio. Verzekeraars mogen een deel van de waardedaling van bedrijfsobligaties in hun beleggingsportefeuille compenseren, waardoor ook de waarde van hun verplichtingen daalt. Nederlandse verzekeraars beleggen minder in bedrijfsobligaties dan het Europees gemiddelde. Dat betekent dat ASR minder last heeft van waardedaling van bedrijfsobligaties, maar door de rekenmethodiek wel de waarde van zijn verplichtingen ziet dalen. Dat heeft een positief effect op de solvabiliteitsratio. Mede hierom is Credit Suisse zo verrast door het advies van DBN aan de Nederlandse verzekeraars om geen dividend uit te keren. De Duitse en Zwitserse toezichthouders zijn pragmatischer en laten wel dividenduitkeringen toe waar dat kan. In Frankrijk en Italië is nog geen beslissing genomen.

Winst

Verliezen op de financiële markten zorgen natuurlijk wel voor lagere beleggingswinsten van verzekeraars. Los daarvan ziet Credit Suisse echter nauwelijks negatieve effecten op de winst. Door afnemende economische activiteit neemt ook het aantal schadegevallen af. Minder verkeer betekent bijvoorbeeld ook minder ongelukken en schade-uitkeringen. Credit Suisse raadt beleggers aan al naar volgend jaar te kijken. Dan zullen verzekeraars met hoge solvabiliteitsratio’s, voldoende cashflow, relatief beperkte invloed van de virusuitbraak op de winst en beperkte blootstelling aan bedrijfsobligaties een aantrekkelijk dividend uitkeren. De bank noemt Allianz, het Noorse Gjensidige en Zurich Insurance als voorbeeld. Ook over ASR is Credit Suisse enthousiast: de bank verhoogt het advies naar ‘kopen’ bij een koersdoel van €28 (was €37).

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.