Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Obligaties Jaap Barendregt, 26 mrt 2020 12:00

Onze obligatietips ondanks onrust koopwaardig

0 0 Leestijd ongeveer

Op de bedrijfsobligatiemarkten is de volatiliteit groot, maar per saldo zijn de koersen flink gedaald. Daarmee zijn de rendementen bij nieuwe aanschaf juist flink gestegen.

Het rendement van obligaties kent twee belangrijke bouwstenen. De eerste is het algemene beleggingsklimaat en de tweede is de kwaliteit van het bedrijf. Het beleggingsklimaat is in de rendementen verdisconteerd door de rentevoeten van de belangrijkste staatsobligaties. In Europa zijn dat die van Duitsland. Indien hun rentestanden veranderen, dan bewegen de rentes van bedrijfsobligaties mee. Die staatsobligaties vormen de benchmark, de basis, want het risico dat zij vertegenwoordigen is 0%.

De tweede bouwsteen, de bedrijfskwaliteit (of beter: de kwaliteit van de bedrijfslening) is door kredietbeoordelaars vaak vastgelegd in een kredietstatus. Daarin is rekening gehouden met de risico’s die voor de kredietverschaffer zijn verbonden aan het bezit van de lening. Het gaat daarbij onder meer om de kwaliteit van de balans en de kans op het overslaan van de betaling van de rente en aflossing. Hoe kleiner die risico’s zijn, hoe hoger de kredietstatus van de lening is. Dat correspondeert met een lagere rente van de lening en daarmee dus met een kleiner verschil ten opzichte van de benchmark (spread).

Gebeurtenissen

De koersen van Duitse staatsobligaties zijn de laatste tijd gestegen door de onrust rond het coronavirus. Beleggers prefereerden liquiditeiten en verkochten staatsobligaties. De verkoopdruk deed de koersen dalen en, ceteris paribus, de rentestanden stijgen. Daarmee daalden tevens de koersen van de bedrijfsobligaties.

De tweede bouwsteen van de bedrijfsobligaties, de risico’s verbonden aan (de lening van) het bedrijf, leidde ook tot koersdaling. Er is meer onzekerheid ontstaan over bedrijven, reden dat ook de aandelenkoersen zijn gedaald. De spreads van investmentgrade- en (vooral) highyieldleningen stegen (zie grafiek). De risico’s van high­yieldleningen zijn precies de reden waarom wij in onze Koerswijzer bij de obligatietips alleen investmentgrade-leningen hebben staan.

Kans op herstel en advies

Verschillende overheden en centrale banken hebben maatregelen aangekondigd om bedrijven te helpen in de crisis die bezig is te ontstaan. Dat geeft de beleggingsmarkten enige zekerheid, ondanks de nog steeds verontrustende berichten over het coronavirus. De Europese Centrale Bank heeft haar obligatieopkoopprogramma enorm uitgebreid en ook de Fed steunt de markten op grote schaal met liquiditeiten, tot financiering van bedrijven aan toe (zie pagina 12). Daar profiteert ook de obligatiemarkt van, en daarmee tevens de obligaties van de bedrijven die wij in de Koerswijzer hebben staan.

De steunoperaties gaan echter pas echt structureel effect hebben op de koersen als de onrust rond corona verflauwt. Dan ook gaan de sterk lagere koersen ‘meewerken’. Als de onzekerheid rond corona daalt, nemen immers ook de risico’s af waardoor de koersen in eerste instantie zijn gedaald. Dat houdt dan in dat de waarderingen voor de obligaties ineens als laag worden ingeschat, wat ze weer koopwaardig maakt. Het is alleen niet goed te bepalen wanneer de corona-onrust onder beleggers zal omslaan in hervonden optimisme. Waarschijnlijk zal dat gebeuren tussen het moment waarop het aantal coronabesmettingen in Europa duidelijk afneemt en het zicht op een dergelijke daling in de VS toeneemt (aangenomen dat de VS bij de uitbraak van corona achter Europa aan lopen, zoals Europa dat deed bij China).

Effectief rendement

De lage waardering van de obligaties is zichtbaar in hun effectief rendement. Dat is het jaarlijkse gemiddelde van het rendement dat behaald kan worden tot de eerste keer dat er door een bedrijf afgelost kan worden (yield to worst of yield to first call). Dit rendement wordt bepaald door de nog resterende couponbetalingen en het verschil tussen de lopende koers en de aflossingskoers van 100. Door de koersdalingen van de laatste tijd is hun afstand tot de aflossingskoers gedaald of zelfs negatief geworden, en is het effectieve rendement flink gestegen. De obligatietips uit de Koerswijzer zijn daardoor koopwaardig gebleven.

Naam ISIN-code kredietstatus koers op koers op effectief
31 dec 2019 23 mrt 2020 rendement*
Rabobank Ledencertificaten XS1002121454 geen €127,37 €98,01 6,56%
ASR 5%, 09/30/49 XS1115800655 investment grade €116,05 €95,48 6,05%
NN Group 4,375%, 06/29/49 XS1076781589 investment grade €112,74 €92,51 6,26%
* yield-to-worst, Bloomberg-gegevens

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,37 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!