Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden

Waarom BlackRock neutraal blijft over Amerikaanse aandelen

0 0 Leestijd ongeveer

Over de afgelopen jaren raamden financieel analisten de winstverwachtingen van het Amerikaanse bedrijfsleven aan het begin van het jaar tussen de 10 en 12%.

Blackrock stelt echter dat gedurende het jaar de correlatie tussen de winstverwachtingen en de aandelenprestaties sterk uiteen kunnen lopen. Zo stegen de winstverwachtingen gedurende 2018, doordat analisten ervan uitgingen dat Amerikaanse bedrijven zouden profiteren van belastingverlagingen. Over dezelfde periode leed de Amerikaanse aandelenmarkt zijn grootste jaarverlies sinds 2008, wat deels te wijten was aan scherpere financiële omstandigheden.

In 2019 was het tegenovergestelde het geval. Analisten stelden in het loop van het jaar hun winstverwachtingen neerwaarts bij, terwijl Amerikaanse aandelen met gemiddeld bijna 30% stegen. Dit was volgens BlackRock te danken aan verbeterde financiële omstandigheden en de ongebruikelijke, laatcyclische ruime monetaire maatregelen van centrale banken.

Voorspellingen bedrijfswinsten S&P500

Terugkeer economische groei

Voor 2020 voorziet BlackRock dat het winstmomentum een belangrijke impuls krijgt door de terugkeer van economische groei, in combinatie met een eventuele opleving van de groei, zelfs als deze wordt vertraagd door de impact van het coronavirus. Eind januari had bijna de helft van de bedrijven in de S&P500 zijn cijfers gerapporteerd, waarvan 70% de winstverwachtingen van analisten overtrof. Dit ligt hoger dan het langetermijn-gemiddelde van 64,9%.

Gemiddeld verwachten analisten dat de Amerikaanse bedrijfswinsten over 2020 met 9% groeien, wat fractioneel lager is dan het eerdergenoemde gemiddelde van 10-12%. BlackRock vindt dit desondanks een ambitieuze raming gezien de hogere bedrijfskosten door onder meer stijgende lonen. De Amerikaanse zakenbank wijst erop dat sinds 1965 de winstmarges in laatcyclische perioden vaak krompen. In combinatie met aantrekkelijkere waarderingen in andere regio’s ligt de lat hoog voor Amerikaanse aandelen om andere markten te verslaan.

Nog voorzichtiger over Amerikaanse aandelen

De Amerikaanse presidentsverkiezingen in november en de toenemende politieke onzekerheid daarover zijn voor BlackRock een andere reden om voorzichtiger te zijn over Amerikaanse aandelen. Een breed scala aan potentiële beleidsresultaten op het gebied van handel, belastingen en prijsstelling van geneesmiddelen kan bedrijven ertoe doen besluiten geplande uitgaven uit te stellen of hun bedrijfsmodel zelfs aan te passen. Dit kan leiden tot een hogere marktvolatiliteit.

Daarom blijft BlackRock neutraal over Amerikaanse aandelen. De analisten geven de voorkeur aan kwaliteitsbedrijven met een bovengemiddeld rendement op het eigen vermogen, een lage leverage en een sterke kasstroom.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.