Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen

Rendementen voorbeeldportefeuilles lopen weer verder op

0 0 Leestijd ongeveer

Tussen al die rendabele posities van de voorbeeldportefeuilles zit helaas ook een lelijk eendje. Verder is het als gewoon: van een superweek tot de hoogste versnelling en technologie-aandelen met grote plussen.

Hoogdividendportefeuille: sterke start IBM

De Hoogdividendportefeuille pluste in 2020 tot nu toe 2,3%, waarmee het totaalrendement is opgelopen tot 22,4% sinds de start in juni 2018. Twee aandelen staken er op weekbasis met kop en schouder bovenuit: IBM en Sanofi.

De vorige week aangekochte technologiereus International Business Machines profiteerde van sterke kwartaalcijfers die recent werden bekendgemaakt en pluste sinds onze aankoop inmiddels 5,7%. Ook werd al het eerste kwartaaldividend voor IBM geïncasseerd, van $1,62. IBM ging op 7 februari ex-dividend. Ondanks het sterke koersherstel biedt IBM nog altijd een dividend van 4,2%.

Ook Sanofi kende een uitstekende week met een koerswinst van 6,7% volgend op de jongste jaarcijfers van de Franse farmaceut. Sanofi zal dit jaar een dividend van €3,15 per aandeel uitkeren, ruim 2,5% meer dan vorig jaar. Grootste verliezer op weekbasis was vastgoedaandeel Klépierre met -2,4%, waardoor het verlies in 2020 is opgelopen tot -10,5%. Uitblinker blijft Enel met +15,9%.

Rendement 2020: +2,3%
Rendement sinds start: +22,4%


Dividendportefeuille: rendement loopt op na superweek

In slechts een week tijd liep de totale waarde van de Dividendportefeuille op van €347.638 naar €358.736 (+3,2%) waardoor het rendement in 2020 inmiddels 3,8% bedraagt en het totaalrendement met +258,7% een nieuw record heeft bereikt.

Het volledig inzetten van de kaspositie twee weken geleden tijdens de coronapaniek legt de Dividendportefeuille geen windeieren. Met uitzondering van Becton Dickinson was er winst voor alle andere 38 aandelen, aangevoerd door Coloplast, Microsoft en L’Oréal met 7 tot 8% koerswinst.

Dividendportefeuille: rendement loopt op na superweek

Daarbij liep de dollar ook verder op ten opzichte van de euro, met een winst van inmiddels 2,8% in 2020. Met 61% in Amerikaanse aandelen belegd tikt dat lekker aan. Grootste stijger dit jaar is grootste positie Microsoft (weging 6,7%) met een plus van 19,7%.


Koerswinsten van OCI en AMG in Portefeuille NL

De koerswinsten van OCI en AMG waren afgelopen week de opvallendste gebeurtenissen in de Portefeuille NL.

Koerswinsten van OCI en AMG in Portefeuille NL

Met slotkoersen van maandag boekte OCI afgelopen week een rendement van +10,0%. Vorige week maandag sloot het aandeel nog op de laagste stand sinds eind 2016. Door de stabilisatie van de kunstmestprijzen zette daarna het herstel in. Zoals wij vorige week nog meldden, vonden wij het pessimisme van beleggers onterecht en blijven wij bij ons koopadvies.

En ook AMG boekte afgelopen week met +9,2% een fraaie koerswinst. Dit aandeel bereikte augustus vorig jaar de laagste stand sinds begin 2017 een leek het afgelopen half jaar al meerdere malen de weg omhoog weer te hebben ingeslagen. Wij gaan er vanuit dat nu een doorbraak volgt, het aandeel behoort tot onze grote favorieten in 2020.

Koerswinsten van OCI en AMG

ING was vorige week het eerste fonds in de portefeuille NL dat de jaarcijfers publiceerde. Beleggers beloonden de grootbank daarmee afgelopen week met een rendement van +6,9%. Hierdoor en door de koerswinsten van OCI en AMG liep hetrendement van de Portefeuille NL in 2020 op van -0,5% naar +2,0%.


Alles gaat omhoog in de Defensieve portefeuille

Het jaar 2020 is hard op weg om een nog vreemder jaar te worden dan 2019.

Microsoft heeft in 2020 alweer een rendement gegeven van 22,0%. In 2019 waren de koersstijgingen mede het gevolg van de harde koersdalingen in de laatste drie maanden van 2018. De huidige koersstijgingen komen echter na 2019; een werkelijk fantastisch jaar voor aandelen.

Enel staat over 2020 16,0% hoger en ook Apple (+11,9%) en Roche (+10,0%) staan met dubbele cijfers in de plus. De elf aandelen in de portefeuille staan over 2020 gemiddeld 7,57% in de plus. The iShares J.P. Morgan USD Emerging Markets Bond ETF staat alweer 4,1% hoger; voor staatsobligaties is dit in zes weken tijd ook veel. Goud liep ook op met 5,41%. In 2019 stegen alle belangrijke assets en in 2020 gaat ook alles omhoog.

Kasgeld voor veiligheid

Ik heb geen flauw idee hoe lang dit door zal gaan. Het belangrijkste in deze portefeuille is de instandhouding van het vermogen. Wij houden daarom voor de veiligheid 43% in kasgeld aan.


Offensieve portefeuille in hoogste versnelling

Het rendement van het aandelendeel in de Offensieve portefeuille over 2020 steeg de afgelopen week van 2,0% naar 5,7%. Alleen Cancom en Eckert & Ziegler daalden, zij het licht, en Adidas en TKH waren stationair.

De overige aandelen stegen en dat vaak met vele procenten. Zo namen Amazon, Apple, ASML, Deere & Co, Microsoft, Splunk, Just Eat Takeaway.com, UniQure en Vertex deze week met meer dan 5 procentpunten toe.

10% of meer

Microsoft en Amazon staan in 2020 inmiddels op +15% of meer; Apple, Besi, CSX, Home Depot, Intel, Republic Services, Splunk en Just Eat Takeaway,com op +10% of meer. De portefeuille als geheel (inclusief kasgeld) staat voor 2020 op 5,8%. Sinds de start op 2 november 2010 is het rendement deze week van 100,3 naar 107,5% gestegen.


Britse dividend-ETF komt op de verkooplijst

Het rendement voor 2020 van de ETF-portefeuille staat op 1,9%. Het totaal staat op 55,7%. Onderaan bungelt een ETF die daar al te lang bungelt om hem aan te houden.

De Britse dividend ETF, de iShares UK dividend (ISIN code: IE00B0M63060) bungelt onderaan de ranglijst voor dit jaar, met een verlies van 3,9%. Een mogelijke verklaring is de onzekerheid over hoe een handelsakkoord tussen het VK en de EU eruit zal gaan zien. Er is nu een overgangsfase, waarin eigenlijk niets verandert voor de handel tussen de twee partijen. Dit zal op 31 december van dit jaar aflopen. Dan zal er een definitief verdrag moeten zijn waarin de voorwaarden worden vastgesteld.

Wachten op goed verkoopmoment

Beleggers houden niet van onzekerheid, wat een verklaring is voor de matige prestatie van deze ETF de afgelopen weken. Het rendement sinds de opname in maart 2014 is maar 19,3%. Dat is een mager percentage. En het is niet alleen dit jaar een achterblijver, ook de vorige jaren bungelde de ETF een groot deel van de tijd in de achterhoede. Daarom wil ik deze ETF verkopen, alleen niet direct. Ik wil nog even afwachten of de koers de komende tijd wat oploopt, in navolging van de aandelenmarkten in het algemeen. Hoger verkopen is natuurlijk altijd beter dan lager. Zodra het jaarrendement rond 0% of iets hoger ligt, gaat deze ETF uit de portefeuille.

Trending Topics
Technologie-aandelen leiden ook dit jaar de dans op de beurs. De Nasdaq 100-index staat al op een winst van maar liefst 9,0%. Aandelen als Tesla en Microsoft trekken deze index omhoog. De S&P 500 IT sector ETF (ISIN code: IE00B3WJKG14), die in de ETF-portefeuille zit, doet het nog beter, met een plus van 11,8% sinds 1 januari.

Pensioenportefeuille: winst voor aandelen, goud én obligaties

De Pensioenportefeuille maakte deze week het verlies van de voorafgaande week meer dan goed. Het rendement steeg met twee procentpunt tot 1,8% over 2020.

Zowel aandelen als obligaties en goud hadden een goede week. Het aandelensegment liet met een plus van 3,3% de grootste winst zien. Binnen het aandelensegment was Dodge & Cox U.S. Stock Fonds met een winst van 5,4% de absolute uitblinker, gevolgd door het UBS Equity European Opportunity Unconstrained Fonds. Het obligatiedeel won 1% vooral dankzij de winst van 1,4% van de iShares $ Corp Bond ETF. Goud won bijna 1,2% in euro’s.

Rendement 2020                          1,8%
Sinds start (1 jul 2011)                55,2%

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!