Updates

Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Opinie Johan Brinkman, 23 jan 11:00

Commentaar: gaat de AEX naar de 700 punten?

0 0 Leestijd ongeveer

Gaat de AEX naar 700 punten? Die vraag houdt beleggers zeker bezig na de veelbelovende start van 2020, waarbij op Wall Street alweer diverse all time highs zijn gebroken. De AEX is echter nog ver verwijderd van de hoogste stand ooit van ruim 700 punten in 2000.

Om dat record dit jaar te breken, zou de AEX vanaf nu nog ruim 15% moeten winnen. Dat is bovengemiddeld veel voor ruim elf maanden, maar zoals we vorig jaar hebben gezien is het in goede jaren zeker niet onmogelijk.

Nieuwe records

Intussen zetten individuele fondsen op het Beursplein vrijwel dagelijks nieuwe koersrecords neer. Deze maand bereikte Heineken, een van de dertien fondsen waarmee de AEX in 1983 van start ging, weer een nieuwe recordstand. Dat gold ook voor ASML, RELX en Wolters Kluwer, drie aandelen die al meer dan tien jaar deel uitmaken van de hoofdgraadmeter. En ook twee relatief twee nieuwe AEX-aandelen, Galapagos en Adyen, bereikten in januari nieuwe toppen.

Met een beetje goede wil gaat ook nog een reeks andere AEX-fondsen in 2020 op recordjacht. Twee aandelen die er ook al bij zijn vanaf het begin, Unilever en AkzoNobel, bereikten in 2019 nieuwe hoogste standen ooit, en dat gold eveneens voor het zeer vertrouwde DSM. Ook nog een hele reeks andere fondsen staat momenteel niet zo gek ver verwijderd van de hoogste koersen ooit die zij in 2018 of 2019 bereikten.

Echter, uit het feit dat de AEX zelf nog niet op recordhoogte staat, mogen we afleiden dat lang niet alle fondsen in hogere sferen verkeren. Het doet vooral pijn dat drie aandelen van de AEX van 1983, Ahold (Delhaize), Philips en Shell, nog steeds niet terug zijn op de niveaus van begin deze eeuw. Shell is, samen met Unilever, het aandeel met de zwaarste weging in de AEX. En ook de banken en verzekeraars (ING, ABN-Amro, Aegon) hebben het de laatste jaren zeer moeilijk. Tot de grootste verliezers van de afgelopen vijf jaar behoren sowieso ook Unibail-Rodamco-Westfield en ArcelorMittal.

AEX naar 700 punten

Hoewel ik er zeker niet van uitga dat de AEX dit jaar naar 700 punten stijgt, reken ik wel op winst. Momenteel zijn we namelijk slechts over zes AEX-aandelen negatief: ABN Amro, Aegon, Galapagos, IMCD, KPN en Philips. Tien AEX-aandelen mag u van ons kopen: Aalberts, ASML, ASR, DSM, Heineken, ING, NN Group, Prosus, Shell en Wolters Kluwer. Als onze positieve verwachtingen over deze aandelen in 2020 uitkomen, gaat de AEX dit jaar een goede stap richting de 700 punten zetten.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!