Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Analisten Stephen Hendriks, 26 jan 10:00

Vijf favorieten in de Europese telecomsector

0 0 Leestijd ongeveer

De Europese telecomsector heeft beleggers de afgelopen jaren bar weinig opgeleverd. Toch ziet Morgan Stanley lichtpuntjes en de bank wijst tevens vijf favorieten in de Europese telecomsector aan, waaronder KPN en Vodafone.

In 2019 bedroeg het rendement – inclusief herbelegd dividend – van de Stoxx Europe Telecom Sector 5,1%. Een positief rendement, maar wel 23 procentpunt minder dan de brede Europese aandelenindex, berekende Morgan Stanley. Over de afgelopen vier jaar zijn Europese telecomaandelen maar liefst 45 procentpunt achter gebleven bij de Europese aandelenindex.

Morgan Stanley noemt een bijna deprimerend lange lijst met redenen voor deze slechte prestatie. Deze loopt van hoge kosten voor mobiel spectrum in Duitsland, via zorgen over hoge investeringen en dividendverlagingen van onder meer Vodafone en Deutsche Telekom tot een gebrek aan fusies en overnames.

Een aantal van deze kwesties speelt ook dit jaar. Zo zijn er veilingen van mobiel spectrum in Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Met name de Franse veiling pakt duurder uit dan Morgan Stanley in eerste instantie had verwacht. Ook verwacht de broker weinig binnenlandse fusies en overnames die de moordende concurrentie in verschillende Europese landen wat zouden kunnen verlichten.

Drie bepalende thema’s

Toch is het zeker niet allemaal kommer en kwel in de telecomsector. Morgan Stanley noemt drie thema’s die de sector dit jaar zullen bepalen. De eerste is een herstel van de omzetgroei. Daar ziet de broker bemoedigende signalen, onder meer het delen van mobiele netwerken door aanbieders.

Daarnaast ziet de broker dat de telecomconcerns de kosten flink willen terugbrengen. Ook onderzoeken onder meer Vodafone en Orange de mogelijkheden om hun telecommasten te verkopen of ze een eigen beursnotering te geven. Deze activiteiten worden op de beurs aanmerkelijk hoger gewaardeerd, aldus Morgan Stanley.

Vijf favorieten in de Europese telecomsector

De broker heeft vijf telecomfavorieten voor dit jaar. KPN is daar één van. Een combinatie van aantrekkende omzetgroei en forse kostenbesparingen maken het aandeel koopwaardig. Het koersdoel voor KPN staat op €3,40 en biedt een opwaarts potentieel van bijna 23%.

Ook Vodafone krijgt een koopadvies, met een koersdoel (215 pence) dat maar liefst 38% boven de huidige koers ligt. Volgens Morgan Stanley daalt de schuld van Vodafone sneller dan analisten verwachten en zit er veel verborgen waarde in de telecommasten van het Britse concern.

Cellnex, dat onder meer een portefeuille van dit soort masten exploiteert, is ook koopwaardig, net als het Zweedse Tele2. Bouygues is het vijfde koopwaardige telecomaandeel op de lijst van Morgan Stanley, met een koersdoel van €46.  Dat correspondeert met opwaarts potentieel van bijna 20%.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.