Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Verhaal van de Week Peter Schutte, 15 jan 2020 14:00

Tien Nederlandse overnamekandidaten voor 2020

0 0 Leestijd ongeveer

Ondanks haperingen op de wereldwijde overnamemarkt achten wij het aannemelijk dat er dit jaar enkele Nederlandse bedrijven zullen worden overgenomen. In dit artikel signaleren we tien Nederlandse aandelen die rijp zijn voor een beursexit.

Nederlandse bedrijven zijn relatief goedkoop en internationaal zijn ze goed vertegenwoordigd in grote markten of niches. Dit vergroot de kans dat ze worden overgenomen. We gaan ervan uit dat er dit jaar enkele bedrijven van het Beursplein zullen verdwijnen en signaleren tien potentiële prooien: B&S Group, DPA, Fugro, Hunter Douglas, Neways, NIBC, Lucas Bols, KPN, Ordina en PostNL. We lopen ze één voor één na.

B&S Group

Groothandel B&S Group levert producten als drank en cosmetica aan bekende winkelketens als Action en Kruidvat en aan webshops als Amazon en Bol.com. Het bedrijf heeft ook een kleine eigen retailtak, waarmee het onder meer winkels exploiteert op luchthavens. In slechts vier maanden tijd is de koers van het bedrijf gedaald van €15 tot onder de €10, ruim onder de introductieprijs van €14,50 uit maart 2018. Het bedrijf heeft last van de handelsperikelen tussen de VS en China en de opstanden in Hongkong. Vooral de winstmarges van drank staan hierdoor onder druk, maar ook de autonome groeimotor van B&S hapert. Toch blijven de groeikansen blijven intact. Met een koers-winstverhouding van circa 13 voor dit jaar en een dividendrendement van 3% is het aandeel kwetsbaar voor een overname. Oprichter Willem Blijdorp bezit nog altijd 52,8% van de aandelen en ceo Bert Meulman 17,5%. Zij moeten dus medewerking aan een exit verlenen, en een behoorlijke premie lijkt daarom vereist. Meulman heeft de koersdaling gebruikt om nog flink bij te kopen.

Private equity wordt sleutelspeler in 2020
De wat gedrukte gemoedstoestand op de fusie- en overnamemarkt maakt het ook minder gemakkelijk financiering te verkrijgen. Dealmakers worden voorzichtiger. Het meeste geld zit bij private equity. Naar schatting ligt bij deze partijen $1,3 bln aan geld op de plank om geïnvesteerd te worden. Private equity zal dit jaar waarschijnlijk dan ook de belangrijkste financieringsbron zijn voor fusies en overnames. Daarnaast zullen deals in toenemende mate uit eigen middelen betaald worden. Mede door de diepe zakken van private equity ziet de mondiale fusie- en overnamemarkt er voor dit jaar niet slecht uit.

DPA

De kleine detacheerder DPA is druk doende de organisatie te stroomlijnen en dat komt tot uiting in een forse verbetering van de ebitda-marges. Over het derde kwartaal van 2019 verbeterde deze marge met maar liefst 430 basispunten tot 10,9%. Schaarste aan goed personeel en een relatief hoog verloop zijn risicopunten voor het groeimodel van DPA. Met een koers-winstverhouding van 7 voor dit jaar en een mogelijk dividendrendement van 7,7% wordt het aandeel zeer laag gewaardeerd. Gezien de beurswaarde van €66 mln kan het bedrijf makkelijk worden overgenomen door een wat grotere speler. Veel van de stukken zijn echter in handen van grootaandeelhouders. De grootste hiervan is Nobu met 11,6%, gevolgd door Navitas met 9,2%.

Fugro

Bodemonderzoeker Fugro werd ruim vijf jaar geleden al eens bijna overgenomen door Boskalis. Fugro verzette zich echter en Boskalis droop af. De markten waarin Fugro zich begeeft hebben het dieptepunt achter zich gelaten, zo lijkt het. Het concern zet ook steeds meer in op nieuwe terreinen waaronder bodemonderzoek voor windmolenparken op zee. Het orderboek raakt langzaam aan beter gevuld. Daarbij gaat het ook met de financiële positie van het concern de goede kant op, mede dankzij de betaling van $35 mln door CGG uit hoofde van beëindiging van de joint venture Seabed Geosolution. Verkoop van dit verlieslatende onderdeel komt nu ook een stuk dichterbij. Overigens raakt Fugro een deel van het ontvangen bedrag weer kwijt aan een verloren arbitragezaak. Niettemin lijkt een verhouding nettoschuld/ebitda van rond de 2 per ultimo 2019 reëel. Nog niet zo lang geleden lag dat cijfer nog tegen de kritische grens van 3 aan, en dat terwijl er nog twee converteerbare leningen afgelost moesten worden. Door de verbeterde financiële positie wordt Fugro een stuk aantrekkelijk om in te lijven, bijvoorbeeld door Boskalis.

Hunter Douglas

Raambekleder Hunter Douglas blijft een vreemde eend in de bijt op het Beursplein. Met een jaaromzet van bijna $4 mrd en wereldwijd 23.500 mensen in dienst hoort het aandeel eigenlijk in een van de hoofdindices thuis. De oprichtersfamilie Sonnenberg bezit echter maar liefst 82,68% van de gewone aandelen en heeft vrijwel alle preferente aandelen in bezit. De groei van de omzet staat de laatste kwartalen wat onder druk, maar de resultaten laten nog altijd een licht stijgende lijn zijn. Het bedrijf is ook druk bezig om met kleinere overnames en desinvesteringen het portfolio te optimaliseren. Met een winst per aandeel van circa €7,50 over 2020 bedraagt de koers-winstverhouding slechts 7,9 en ligt het dividendrendement op 3,8%. Door verkopen van een andere grootaandeelhouders, Davis Selected Advisors met een belang van 2,6%, is de koers flink achtergebleven bij de beurs in het algemeen. De kans neemt daarmee toe dat de familie Sonnenberg het aandeel van de beurs haalt. Zij kan dan alle winst en kasstromen in de eigen zaak of eigen zak steken.

Beste artikelen voor 2020
Na het mooie beursjaar 2019 wil elke belegger ook in 2020 de beste aandelen in portefeuille hebben. Op Beleggers Belangen passeerden de afgelopen maanden tips. Hier vindt u een overzicht van alle artikelen met beleggingstips voor 2020.

Neways

Elektronicabedrijf Neways zag het afgelopen jaar de omzet weliswaar verder groeien, maar de resultaten bleven daar flink bij achter. Het operationeel resultaat lag in 2018 nog op €21 mln, maar is in 2019 naar verwachting gedaald tot €15 mln. Het bedrijf bleek intern de grote vraag niet goed te kunnen managen, wat voor onderbezettingsverliezen bij bepaalde werkmaatschappijen zorgde. Het was niet voor het eerst dat het management tegenvallers moest melden. De winst per aandeel over 2019 zal niet verder komen dan circa €0,80, tegen €1,20 over 2018. Inmiddels is er een nieuwe ceo aangetreden die orde op zaken moet stellen. Potentieel is er wel degelijk bij Neways, dat in ASML en Philips Medical zijn grootste klanten heeft. Het blijft echter de vraag of Neways dit potentieel er op eigen kracht uit kan halen. Met een beurswaarde van nog geen €120 mln en koers-winstverhouding van 8,6 lijkt het bedrijf een geheide overnamekandidaat. VDL Beleggingen is met 27,2% van de stukken de cruciale grootaandeelhouder, tezamen met ZBG Capital dat 18,9% van de aandelen Neways bezit.

VS als grote aanjager
Het sentiment op de mondiale markt voor fusies en overnames heeft het afgelopen jaar geleden onder de onzekerheid rond brexit en groeiend protectionisme in de wereldhandel. Dat 2019 qua transactiewaarde met $3,9 bln slechts 3% achterblijft bij 2018 komt door enkele megagrote Amerikaanse deals in het slotkwartaal. De lage rentestand en stijgende aandelenkoersen drijven de overname-activiteit. In het vierde kwartaal lag de mondiale transactiewaarde maar liefst 28% boven die in het derde kwartaal. Over geheel 2019 lag de Amerikaanse transactiewaarde met $1,8 bln 0,6% boven het niveau van 2018. Europa zag de transactiewaarde daarentegen met bijna 25% dalen, tot $742 mrd, wat het minst actieve jaar betekende sinds 2016. Acht van de tien grootste deals waren het afgelopen jaar eveneens Amerikaanse aangelegenheden. Bovenaan staan de fusie tussen United Technologies en Raytheon ($135 mrd) en de overname van Celgene door Bristol-Myers Squibb ($74 mrd). 25 november gaat de boeken in als ‘Merger Monday’ met $60 mrd aan deals. Daaronder Charles Schwab, die voor $26 mrd de concurrerende broker TD Ameritrade kocht, en het Franse LVMH dat voor $16 mrd juweliersketen Tiffany binnenhaalde. De meeste overnames vonden plaats in de gezondheidssector (+26% tot $533 mrd) en de technologiesector (+4% tot 529 mrd). Ook de energiesector was het afgelopen jaar actiever dan het jaar ervoor.

NIBC

De Haagse zakenbank NIBC noteert met een koers van €7,60 ruim onder de introductieprijs van €8,75 van 23 maart 2018. Intussen is wel al €0,86 per aandeel aan dividend uitgekeerd. De koers heeft te lijden onder de algehele malaise in de financiële sector. Beleggers zien de rentemarge van de banken onder druk staan en NIBC is voor ruim 80% van de totale operationele inkomsten afhankelijk van rentebaten. Ongeveer de helft van de uitstaande leningen bestaat uit bedrijfskredieten en de andere helft betreft (hypotheek)leningen aan retailklanten. Een kwart van de bedrijfsleningen zit in de cyclische olie- en scheepvaartbusiness. Juist in die laatste sector gaat het weer de goede kant op. Balanstechnisch staat NIBC er goed voor met een CET 1-ratio van 16%. Dat biedt ruimte voor dividendbetalingen. Grootaandeelhouder J.C. Flowers (belang van 61%) wil af en toe nog wel eens aandelen verkopen. Dat is goed voor de free float, maar slecht voor de koers. Reggeborgh (14,6%) is daarnaast echter juist een belang in NIBC aan het opbouwen. Met een koers-winstverhouding van 6,3 en een mogelijk dividendrendement van 10,0% wordt NIBC laag gewaardeerd, terwijl de resultaten tot op heden wel goed zijn. Een bod dat Flowers’ goedkeuring heeft en waar ook Reggeborgh winst op maakt, zou kans van slagen hebben.

Lucas Bols

Drankenconcern Lucas Bols bouwt wereldwijd aan sterke merken, waarbij de kosten nog altijd voor de baten uit gaan. Per saldo is de business behoorlijk solide en wordt er een dito kasstroom gegenereerd. Met een koers-winstverhouding van 12,6 wordt het aandeel wel erg veel lager gewaardeerd dan de grote concurrenten Diageo (k/w 22), Pernod Ricard (k/w 24) en Rémy Cointreau (k/w 29). Dit komt waarschijnlijk door de relatief hoge schuldratio van 3,3 bij Lucas Bols, die door een optieconstructie zelfs nog zou kunnen oplopen tot 4,6. Lucas Bols heeft een kooprecht (call) op Passoa en de verkoper Rémy Cointreau een verkooprecht (put). Dit speelt vanaf 1 december 2020. Goede kans dat een van beide van zijn recht gebruik maakt en dat Lucas Bols de schuldenlast ziet oplopen. Lucas Bols denkt dit met de eigen kasstroom weer op orde te krijgen. Sectorgenoot Nolet bezit 25% van de stukken, Lucerne Capital zit op 8,74% en ceo Huub van Doorne heeft 6,1%. Zij genieten van een mooi dividendrendement van 4,3%, maar zien de koersvorming met lede ogen aan. Een gecombineerd bod van deze aandeelhouders valt niet uit te sluiten.

KPN

Telecombedrijf KPN is natuurlijk al heel lang onderwerp van overnameperikelen. In 2013 ketste een bod van het Mexicaanse telecombedrijf América Móvil af op de beschermingsconstructie van KPN. Begin vorig jaar circuleerde de naam van de Canadese vermogensbeheerder Brookfield, die samen met Nederlandse pensioenfondsen KPN zou willen kopen. Een overname lijkt nog altijd zeer opportuun. De omzet van KPN loopt al jaren terug, terwijl er met de komst van 5G weer grote investeringen voor de deur staan. De goede kasstroom en de dividenduitkering maken het aandeel interessant voor een overname.

Ordina

De omzet van Ordina, de grootste onafhankelijke ICT-dienstverlener in de Benelux,  zit al negen kwartalen op rij in de lift en ook met de winstmarges gaat het de goede kant op. Daarmee lijkt het bedrijf de zwarte bladzijden definitief te hebben omgeslagen. Nu Ordina weer een wat betere naam heeft in de markt, kan ook een overname weer lonken. In de IT-sector waren het afgelopen jaar al meerdere deals. Met name het Noorse Visma Group is zeer actief, en zou ook Ordina wel eens kunnen inlijven. De huidige koers-winstverhouding van 12,6 is niet hoog en biedt ruimte voor een premie. Ordina is schuldenvrij.

PostNL

PostNL leek het zelf te kunnen redden, maar tegenvallende resultaten bij de pakketdienst maken duidelijk dat meer schaalgrootte gewenst is. De overname van Sandd biedt kansen op kostenbesparingen om de postdienst rendabel te houden. Voor de pakketservice lijkt een dergelijke stap ook aan de orde. Wellicht dat het Belgische Bpost nog eens een poging waagt. Duur is PostNL in ieder geval niet.

Conclusie

Puur beleggen op basis van overnamekansen is nooit aan te bevelen. Ook zonder bod dient er sprake te zijn van een goede investering. Een overnamepremie vormt meer de kers op de taart. Fundamentele koopaanbevelingen gelden momenteel voor DPA, Fugro, Hunter Douglas en PostNL. Voor B&S Group, Lucas Bols, Neways, NIBC en Ordina geven wij houdadviezen. Voor KPN hanteren wij een verkoopadvies, maar voor beleggers die niettemin willen speculeren op een overname of een nieuw gerucht kan bezit van de stukken wellicht aantrekkelijk zijn.

De auteur heeft een positie in Hunter Douglas, Lucas Bols, NIBC en DPA.

NEDERLANDSE OVERNAMEKANDIDATEN VOOR 2020
Koers Beurswaarde k/w 2020 div. rend. 20
B&S Group €10,02 €866 mln 13 3,0%
DPA €1,41 €66,7 mln 7,1 7,7%
Fugro €10,01 € 870 mln 34,3 0,0%
Hunter Douglas €60,00 €2060 mln 7,9 3,8%
Neways €8,50 €116 mln 8,6 5,3%
NIBC €7,45 €1129 mln 6,3 10,0%
Lucas Bols €14,00 €172  mln 12,4 4,3%
KPN €2,67 €11303 mln 20,6 4,9%
Ordina €2,00 €187,5 mln 12,6 3,0%
PostNL €1,83 €950 mln 6 0,0%

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.