Goldman Sachs: goudprijs staat in maart op $1600
Allereerst stipt Goldman Sachs de wereldwijd aanhoudende politieke onzekerheid aan, waardoor beleggers eerder hun toevlucht zoeken tot goud als veilige beleggingshaven. Naast de handelsoorlog en de Amerikaanse verkiezingen die volgend jaar plaatsvinden, wijst de Amerikaanse zakenbank op de protesten in onder meer Hongkong en de toenemende bezorgdheid over ongelijkheid en welvaartsverdeling.
Betrouwbare indicator goudprijs
Een andere steun voor de goudprijs is de inverse yieldcurve, die in het verleden altijd een betrouwbare indicator is geweest voor een aanstaande recessie. Verder stelt Goldman Sachs dat meer spaargeld in ontwikkelde landen en lagere investeringen wereldwijd ertoe hebben geleid dat meer mensen geld over hebben om te investeren in goud. Ook denkt de Amerikaanse zakenbank dat door de zeer lage rentetarieven het rendement op obligaties beperkt blijft, waardoor goud aantrekkelijker wordt en het edelmetaal beter kan presteren tijdens een volgende recessie. Daarnaast verwacht Goldman Sachs dat door de politieke onzekerheid en een afnemend consumentenvertrouwen de aandelenkoersen in 2020 zullen dalen. Goud kan hiervan profiteren, omdat het negatief correleert met aandelen.
Goldman Sachs denkt ook dat de economieën in de opkomende markten, die goed zijn voor het overgrote deel van de goudaankopen, tot aan 2024 op jaarbasis met 7,7% zullen groeien. De toegenomen welvaart kan daarbij de vraag naar goud vanuit de industrie en de sieradenbranche stimuleren.
Een andere reden die Goldman Sachs aanvoert voor een stijgende goudprijs is dat de jaarlijkse mijnproductie door de beperkte kapitaaluitgaven de komende jaren met gemiddeld slechts 2% per jaar groeit. Verder liggen centrale banken op koers om dit jaar 750 ton goud te kopen en kunnen zij volgend jaar nog eens 650 ton kopen. Ook wijst Goldman Sachs op de discussie over de ‘Modern Monetary Theory’. Hierin wordt geldcreatie gezien als een waardevol economisch hulpmiddel en worden overheden opgeroepen hun begrotingstekorten op te laten lopen. Dit kan volgens de bank de angst voor valutadevaluatie aanwakkeren en de vraag naar goud vergroten.
Komende jaren stijgende goudprijs
Door het welvaartseffect op de groei van het bbp van de opkomende markten, gecompenseerd door de jaarlijkse groei van de mijnproductie, kan de goudprijs de komende jaren volgens Goldman Sachs met 4,6% per jaar stijgen.