Berenberg analyseert onzekerheid in Duitse politiek
Vorige week zaterdag werden Norbert Walter-Borjans en Saskia Esken verkozen tot de nieuwe partijvoorzitters van de Duitse sociaaldemocratische partij SPD. Het duo is zeer kritisch over de rol van de SPD in de ‘grote coalitie’ met de CDU en diens zusterpartij CSU.
Volgens Berenberg kunnen Walter-Borjans en Esken een belangrijke rol spelen in de Duitse politiek. De kans dat de SPD in de komende zes maanden uit de coalitie stapt en daarmee de regering-Merkel ten val brengt, is volgens de vermogensbeheerder gestegen van 30 naar 45%. Berenberg verwacht dat de SPD opnieuw zal willen onderhandelen. Als de coalitie vervolgens klapt, zal Merkel nog circa twee maanden aanblijven met een minderheidskabinet in aanloop naar nieuwe verkiezingen.
In theorie kunnen nieuwe verkiezingen worden afgewend als CDU/CSU een deal sluit met de Groenen en de liberale FDP. Berenberg denkt echter dat de Groenen zullen aansturen op nieuwe verkiezingen, omdat zij momenteel in de peilingen veel hoger staan dan ten tijde van de vorige verkiezingen in 2017.
Drie redenen voor behoud kabinet
Berenberg ziet echter drie redenen voor de SPD om in de coalitie te blijven, waarna er pas in september 2021 nieuwe verkiezingen in Duitsland zouden plaatsvinden. Allereerst was Olaf Scholz, de huidige minister van Financiën die samen met Klara Geywitz in de race was voor het partijvoorzitterschap, volgens de politieke barometer van de ZDF lange tijd de favoriet van SPD-leden. De verwachting is daarom dat parlementsleden van de SPD erop zullen aandringen om in de coalitie te blijven.
Verder denkt Berenberg dat de SPD meer dan andere Duitse politieke partijen nieuwe verkiezingen moet vrezen. Verkiezingspolls voorspellen dat de sociaaldemocraten momenteel meer dan een kwart van hun zetels zouden verliezen in de Bondsdag. Door de linkse draai van de SPD en het feit dat Walter-Borjans en Esken relatief onbekende politici zijn, denkt Berenberg dat de verkiezingsuitslag zelfs nog slechter zou kunnen uitpakken.
Als laatste reden stelt Berenberg dat het laten vallen van een kabinet vaak stemmen kost in Duitsland. Nieuwe verkiezingen zouden daarom negatief uitpakken voor de SPD.
Gevolgen voor EU
Berenberg vindt het verder een misvatting dat de koerswijziging bij de SPD kan leiden tot politieke veranderingen in Duitsland en de kans vergroot op zowel meer stimuleringsmaatregelen als een progressievere Duitse houding binnen de EU. Het kan ook gebeuren dat CDU/CSU juist de hakken in het zand zet.