Updates

Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Advies Jaap Barendregt, 7 dec 2019 09:00

Deere & Co gaat moeilijk jaar in

0 0 Leestijd ongeveer

Het Amerikaanse Deere & Co is groot in landbouwmachines, bulldozers en graafmachines. Het bedrijf profiteert van mondiale ontwikkelingen maar momenteel heeft Deere de wind tegen.

De Amerikaanse machinefabrikant Deere & Co, opgenomen in de Offensieve portefeuille, is een bedrijf met een lange geschiedenis. In 1837 kwam smid John Deere de klacht van boeren ter ore dat de door hen gebruikte ploegen ongeschikt waren voor de dikke, dichte prairiebodem. Deere ontwierp toen een ploeg die wél kon worden gebruikt voor dat bodemtype. Zijn vinding werd meteen een succes: maakte hij in 1838 en 1839 nog tien van deze ploegen, in 1842 waren het er al honderd.

Lange tijd bleef Deere een familie-onderneming. Met de aanhoudende groei werd het productenpalet steeds verder verbreed, met machines voor grasvelden (inclusief golfvelden), bosbouw en allerlei landbouw-, grondverzet- en sneeuwschuifactiviteiten. Ook begon het bedrijf motoren voor machines te maken. Inmiddels kent Deere & Co een tak die advies- en ontwerpactiviteiten aanbiedt, onder meer op het gebied van (digitale) elektronica. Voorts is er een financiële tak. Deze houdt zich bezig met kredietverlening voor de aanschaf van bijvoorbeeld tweedehands materiaal. Ook is de onderneming actief met leasing-activiteiten. Door de voortdurende groei is er geleidelijk aan een mondiaal opererende onderneming ontstaan, met dealers in alle regio’s.

Groei bij mondiale activiteiten

Het bedrijf maakt in zijn activiteiten onderscheid tussen mondiale groei-onderdelen, complementaire divisies en ondersteunende bedrijfsonderdelen. De eerste bestaan uit de landbouw- en bouwmachines, de tweede uit de grasmat- en bosbouwmachines en de derde uit  financiële diensten, onderdelenlevering en dienstverlenende activiteiten.

De groeiperspectieven worden vooral aan de mondiale activiteiten toegedicht. Door de wereldwijde bevolkingsgroei moeten immers steeds meer monden worden gevoed, wat de vraag naar landbouwmachines stimuleert. Voorts is er wereldwijd een grote trek naar de stad, die veel investeringen in infrastructuur vereist. Dat stimuleert de vraag naar bouwmachines. Deere & Co heeft in die groei-omgeving de doelstelling om sneller te groeien dan de concurrentie. Bovendien moet dat gepaard gaan met een toename van de operationele marge naar 15% (in het midden van de economische cyclus). Gunstig daarbij is dat de markt voor grasmachines waarschijnlijk tot 2026 blijft groeien en dat veel Amerikaanse landbouwers met vrij oud materieel rondrijden.

Operationele cijfers over 2018/’19

Op kortere termijn zijn er echter ook ontwikkelingen die ongunstig uitpakken. Daaronder valt beslist het huidige handelsconflict van de VS met China. Dat drukt de export van Amerikaanse landbouwproducten naar China en schept daarmee een onzeker klimaat voor agrarische bedrijven. In zo’n klimaat worden investeringen uitgesteld. Dat was nog niet duidelijk zichtbaar in de laatste jaarcijfers, want alle activiteiten groeiden in omzet (in totaal met 5%, naar $39,3 mrd). Het operationeel resultaat daalde echter met 1%, tot $4,4 mrd, vooral als gevolg van hogere kosten. Dat resulteerde in een operationele marge van 11,2% over het jaar. In het vierde kwartaal lag die marge echter beduidend lager, op 9,3%, wat zonder buitengewone posten leidde tot een winstdaling van 9% over dat kwartaal.

De aandelenkoers van Deere kreeg een klap van de jaarcijfers. Dat kwam vooral door de verwachting dat de jaaromzet in 2019/’20 met ongeveer 9% zal dalen. De nettowinst zal daarbij uitkomen tussen $2,7 mrd en $3,1 mrd. Over 2018/’19 bedroeg die winst nog $3,25 mrd.

Zelf denk ik dat dat Deere & Co met conservatieve verwachtingen is gekomen. Toch zal de tegenwind in 2019/20 sterker zijn dan de meewind op langere termijn. Bij een k/w van 17,1 verlaag ik daarom het advies naar ‘houden’.

Jaarcijfers
In mln $2018/20192017/2018
Omzet3925837358
Oper. Resultaat44154476
Nettowinst32532368

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!