Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Analisten Christian Slagter-Koster, 23 nov 2019 09:00

Heeft de bankensector zijn dieptepunt bereikt?

0 0 Leestijd ongeveer

Is er nog een lichtpuntje aan de horizon te zien voor een van Europa’s meest onder vuur liggende sectoren?

Waar de Europese bankensector eind 2007 nog 17,6% van de MSCI Europe index vertegenwoordigde, was dit eind augustus 2019 teruggelopen tot slechts 8,5%. De daling is het gevolg van slechte prestaties ten opzichte van de rest van de markt.

Columbia Threadneedle ziet macro-economische en structurele ontwikkelingen als belangrijkste redenen voor de achterblijvende resultaten van Europese banken. Allereerst heeft het soepele monetaire beleid veel pijn gedaan. De netto rentemarges voor banken floreren zelden bij een lage rente, laat staan wanneer deze negatief is. Dit laatste is zelfs een bestaand risico voor bankieren, want waarom zouden mensen hun spaargeld bij de bank onderbrengen als dit geld kost?

Technologie bedreiging voor banken

Maar er zijn volgens Columbia Threadneedle andere bedreigingen voor conventioneel bankieren. Banken hebben de afgelopen decennia miljarden geïnvesteerd in nieuwe technologieën. Tegenwoordig gebruiken consumenten apps en worden financiële transacties volledig digitaal gedaan. Columbia Threadneedle vraagt zich daarom af wat de meerwaarde nog is van de enorme bankfiliaalnetwerken en daaraan gerelateerde personeelskosten, zeker omdat veel traditionele bancaire diensten nog maar nauwelijks gebruikt worden.

Verder stelt Columbia Threadneedle vast dat er simpelweg teveel banken in Europa zijn, waarbij de euro de concurrentiedruk verder heeft opgevoerd. Een cliënt voelt zich niet langer gebonden om te kiezen voor een lokale bank vanwege de cultuur, regelgeving of valuta-overwegingen.

Daarnaast hebben banken te maken met toenemende regulering en zijn ze steeds vaker onderwerp van onder meer witwasonderzoeken, met boetes en zelfs gevangenisstraffen tot gevolg. De negatieve nieuwsberichten die hieruit voortvloeien maken aandeelhouders terughoudender.

Als gevolg hiervan zijn de waarderingen van Europese bankaandelen gedaald tot de niveaus van 2009 en 2012, waarbij sommige bankaandelen op de helft daarvan of zelfs lager worden verhandeld. Columbia Threadneedle vindt een korting terecht voor banken waarvan het rendement op eigen vermogen achterblijft op de kapitaalkosten, maar vraagt zich af of dit niet te ver is doorgeschoten.

Heeft de Europese bankensector het dieptepunt bereikt?

Daarbij leidt elke toename van de rente, inflatie en groei tot een verbetering van de winstgevendheid bij banken. De Europese bankensector kan daarom zijn dieptepunt hebben bereikt, maar Columbia Threadneedle denkt wel dat er nog meer actie nodig is van Europese banken om beleggers te overtuigen dat zij beschikken over sterke en duurzame bedrijfsmodellen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.