Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Actueel advies

Acomo is het wachten waard

0 0 Leestijd ongeveer

Acomo bewijst dat een bedrijf niet snel hoeft te groeien om het aandeel toch een aantrekkelijke belegging te maken. Bij gebrek aan goede overnamekandidaten kiest het bedrijf ervoor om de stabiele winsten grotendeels door te schuiven naar de aandeelhouders.

Acomo vervult een sleutelrol in de waardeketen van de voedingsindustrie. De onderneming is de schakel tussen lokale boeren overal ter wereld en grote voedingsconcerns. Het bedrijf handelt onder meer in thee, specerijen, noten en eetbare zaden. Via een wereldwijd netwerk koopt Acomo deze voedingsgrondstoffen bij lokale partijen op, om ze vervolgens op te slaan en te verhandelen.

Die strategisch veelbelovende positie heeft het bedrijf te danken aan een metamorfose van tien jaar geleden. Indertijd werden de rubberactiviteiten – die zich kenmerkten door een volatiele resultaatontwikkeling – van de hand gedaan.

Met de inkomsten kocht de onderneming de zadenactiviteiten van Red River Commodities, de theedivisie van Van Rees en de handel in noten van Nuts & Raaphorst. De tactiek van omzet uitbouwen via overnames, vormt sindsdien het fundament onder de groeistrategie. De laatste jaren laat de invulling daarvan echter te wensen over.

Groeistrategie

De strategie van Acomo is gestoeld op drie poten. In de eerste plaats is dat waardecreatie op eigen kracht, via diversificatie van het productaanbod en verbreding van de verkoopkanalen. De tweede poot zijn kleinere aankopen om de positie te versterken in segmenten waar Acomo al actief is. Ten slotte wil het concern ook nieuwe groeimarkten aanboren via overnames. Die zoektocht spitst zich toe op bedrijven die een leidende positie hebben op het vlak van voedingsingrediënten of -grondstoffen, die bij voorkeur niet op termijnmarkten worden verhandeld.

Overnames vormen zo een onmisbaar onderdeel van de bedrijfsstrategie. De laatste aankoop dateert echter uit het voorjaar van 2017. Toen lijfde het handelshuis Delinuts in voor iets minder dan €8 mln in eigen aandelen en ruim €20 mln in contanten. Daarna is de overnamemotor stilgevallen. Dat geldt overigens ook voor de omzetgroei.

Omzetgroei onder druk

Tussen 2015 en 2018 groeide de omzet in totaal met 2,7%, oftewel gemiddeld minder dan 1% per jaar. Die zwakke groei is deels te wijten aan flinke prijsdalingen van verschillende grondstoffen waar de onderneming in handelt. Ook speelt mee dat afnemers wat terughoudender zijn door het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China. Als gevolg van twijfels over het economische klimaat houden klanten kleinere voorraden aan.

Juist onder deze omstandigheden zou een overname de omzetgroei een broodnodige impuls kunnen geven. Op papier heeft het concern ook alle ruimte voor een aankoop. De solvabiliteit is tussen 2014 en 2018 opgelopen van 45,1 naar 54,2%. De verhouding tussen nettoschuld en ebitda van 1,8 ligt beduidend lager dan de 2,5 à 3 die binnen de sector gebruikelijk is. Toch pleit het in het voordeel van Acomo dat het zich niet waagt aan een nieuwe aankoop.

Klein aandeel, grote aandeelhouders
Acomo heeft een beurswaarde van iets minder dan €500 mln. Door het lage handelsvolume van circa 10.000 stukken per dag heeft het aandeel een plaats in smallcap-index AScX. Ongeveer de helft van de aandelen is in handen van grote partijen met een belang van 5% of meer. Daaronder zijn verschillende smallcap-fondsen, zoals Teslin, Kempen en het Add Value Fund.

Selectief overnamebeleid

De onderneming hanteert namelijk heel strenge financiële en operationele criteria voor overnames. In het huidige klimaat is het lastig om bedrijven te vinden die daaraan voldoen. Private equity-partijen vissen in dezelfde vijver. Door de zeer lage rente kunnen deze partijen het zich permitteren om beduidend minder strenge voorwaarden te hanteren bij overnames.

Strategisch is het een goede zet van Acomo om zich niet mee te laten slepen en de biedingsstrijd aan te gaan met investeringsmaatschappijen. Anders zou de onderneming het risico lopen om zich te vertillen aan een grote aankoop, om vervolgens daarna nog jarenlang te kampen met een te hoge schuldquote en rentebetalingen die weinig ruimte laten voor een aantrekkelijk dividend.

De selectiviteit bij grote aankopen is juist een belangrijke reden waarom beleggers zo’n mooie inkomstenbron hebben. De afgelopen jaren heeft het concern bijna 80% van de winst als dividend doorgeschoven naar de aandeelhouders.

Slim inspelen op marktontwikkelingen

Op de korte termijn mogen beleggers geen wonderen verwachten van Acomo. Zelfs als de verschillende tegenwinden gaan liggen zoals het handelsconflict en de extreem lage rente die de zoektocht naar veelbelovende overnames frustreert, wordt het lastig om de omzet op autonome basis met meer dan 5% op te schroeven. Op de lange termijn liggen er wel degelijk kansen om het rendement op eigen vermogen (ROE) op te schroeven. Enkele jaren geleden kon de onderneming bijvoorbeeld door een superfoods-hype tijdelijk profiteren van prijsstijgingen van quinoa en andere gewassen.

Vernieuwde it-systemen maken het mogelijk om in de toekomst nog slimmer in te spelen op dit soort uitschieters. Daar komt bij dat de onderneming langzaam maar zeker opschuift naar activiteiten met een hoge marge. Een goed voorbeeld daarvan is de fabricage van grondstoffen die meer smaak of geur toevoegen aan voeding. Hiervoor heeft Acomo in het Belgische Riddervoorde een speciaal ontwikkelingsteam ingericht.

Aandeel Acomo een aantrekkelijke belegging

In elk scenario kost het tijd om de omzetgroei weer op gang te brengen. Voor beleggers loont het echter de moeite om daarop te wachten. Zelfs in het huidige, uitdagende marktklimaat lukt het de onderneming al jarenlang om de ebitda redelijk op peil te houden. Mogelijk krijgt het bedrijf wat meer lucht als het handelsconflict naar de achtergrond verdwijnt en de economische groei in de loop van 2020 wat aantrekt.

De dividenduitkering van circa €1 – oftewel 5% rendement – maakt het aandeel in het huidige klimaat tot een aantrekkelijke inkomstenbron. Op basis van traditionele waarderingsmaatstaven oogt het aandeel behoorlijk aan de prijs (k/w 15). Maar daar staat tegenover dat het dividend, de sterke marktpositie en de mogelijkheid om de activiteiten in de toekomst uit te bouwen naar marktsegmenten met een hogere winstmarge de onderneming tot een goede belegging maken. Voor defensief ingestelde beleggers is het de moeite waard om Acomo nu al te kopen – ondanks het bescheiden groeipotentieel op korte termijn

2019 (schatting)201820172016
Omzet (mln)€ 700€ 700,20€ 709,70€ 682,30
Ebitda (mln)€ 52€ 50,40€ 52,10€ 55,20
Nettowinst(mln)€ 32€ 31,30€ 32,50€ 34,40

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!