Updates

Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen

Actueel advies

Update: Adviesverlaging ABN Amro door witwas-onderzoek

0 0 Leestijd ongeveer

De beurskoers van ABN Amro klapte donderdag 26 september onderuit door het nieuws dat het Openbaar Ministerie bekijkt of er regels tegen witwaspraktijken zijn overtreden.

Het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt of ABN Amro zich heeft gehouden aan regels voor het voorkomen van witwassen en financieren van terrorisme. De maatregel volgt na eerdere kritiek van DNB dat de bank het klantenbestand onvoldoende heeft doorgelicht. Ook zou er sprake zijn van ongewone transacties. ABN Amro heeft toegezegd volledig mee te werken met het onderzoek. Desondanks ging het aandeel donderdagochtend met ruim 9% onderuit. In de loop van de handelsdag liep het verlies zelfs op tot bijna 14%.

Pijnlijk moment

Het onderzoek komt op de bank voor een pijnlijk moment. In augustus maakte topman Kees van Dijkhuizen bekend dat hij €114 mln uittrekt om alle particuliere rekeningen door te lichten. Daarvoor had de bank duizend medewerkers vrijgemaakt. Bovendien moest dat aantal de komende jaren verder toenemen. Met die zet leek ABN Amro goed op weg om zelf orde op zaken te stellen. Het onderzoek van het OM is dan ook een teleurstelling. De kans is groot dat de bank net als branchegenoot ING uitkomt op een schikking. Op basis van de bankomvang moeten beleggers in dit scenario rekening houden met een bedrag van €150 tot €200 mln. De schikking kan afhankelijk van de bevindingen van het OM echter ook beduidend hoger uitpakken.

Imago, winst en dividend

De daadwerkelijke schade is een stuk groter dan dit bedrag. Het imago van de bank heeft een deuk opgelopen en er moeten meer kosten gemaakt worden voor de interne controles. Dat gaat op zowel korte als lange termijn ten koste van de winst en indirect ook van het dividend. ABN Amro heeft het beleid om 50% van de winst als dividend uit te keren. Bij de kwartaalcijfers werd al duidelijk dat de bank daar niet te ver vanaf wil wijken. Voor 2019 komt de winstschatting op €2,20 en het verwachte dividend op €1,20. Het dividendrendement van 7,4% oogt aantrekkelijk voor de lange termijn. De adviezen in dit blad hebben echter een horizon van twaalf maanden. Binnen die periode wegen de gegroeide onzekerheid, negatieve nieuwsstroom en de beschikbaarheid van veelbelovende alternatieven zoals ING zwaarder. Het advies voor ABN Amro gaat omlaag naar ‘verkopen’.

Sectorbreed probleem
Het onderzoek van het OM bij ABN Amro naar misstanden bij witwascontroles is bepaald geen primeur. Iets meer dan een jaar geleden bereikte ING al een schikking van €775 mln voor ernstige nalatigheid bij het voorkomen van witwassen. In de twaalf maanden na dit bericht bleef de beurskoers van ING net iets achter bij de EuroStoxx Banks Index, terwijl de meeste andere west-Europese banken de graadmeter juist voorbleven. Met name de vrees voor aanhoudende onzekerheid speelt het aandeel parten. De totale koersschade is inmiddels dubbel zo groot als de maximale boete 10% van de jaaromzet. Een recente verdieping van het fraudeonderzoek bij Deutsche Bank en Danske Bank onderstreept het gevaar dat deze zaak lang doorzet en mogelijk escaleert.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!